Од данас Журнал
1. септембра, 2021.
Секуловић: Имамо сазнања да екстреми планирају радикализацију
1. септембра, 2021.
Прикажи све

Прелевић: Београд прави раздор између Јоаникија и Кривокапића

Божо Прелевић (Фото: Принтскрин/Нова С)

Београдски адвокат Божо Прелевић је, коментаришући тензије настале уочи устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу које је заказано за 5. септембар, казао да не види разлог зашто церемонија не би била одржана у том мјесту, уколико је то чињено вјековима уназад.

Он се, у програму ТВ Нове С, осврнуо и на све чешће нападе прорежимских медија на премијера Црне Горе Здравка Кривокапића, рекавши да је фокус Београда да направи раздор између Кривокапића и Јоаникија, те да режим у Србији директно подржава Демократски фронт, али и да помаже ДПС-у.

Недавни протест на Цетињу, према оцјени Прелевића, изгледао је попут скупова које предсједник Србије Александар Вучић организује широм земље, а циљ окупљања био је, како каже, да се покаже како су Цетињани против устоличења новоизабраног митрополита у њиховом граду.

НАПАДИ НА ПРЕМИЈЕРА ПО ЗАДАТКУ

„Људи су довожени аутобусима и то су углавном гласачи ДПС. То је слично ономе што гледамо кад предсједник Србије, Александар Вучић организује скупове по Србији. Само нека фотографишу са колико ће аутобуса доћи на Цетиње, па ћете видјети да ли је то искључиво питање којем се баве Цетињани или је то питање ДПС-а. Исто тако их и у Србији гурају за сендвиче у аутобусе и дају им 20 – 30 еура да дођу. Зна се тачно ко то организује. Ти људи су намјерно довожени на Цетиње да би се показало да су сами Цетињани против тога. Ако ви причате о Цетињанима, шта ће вам 200 аутобуса? Не видим разлог зашто се митрополит не би устоличио на Цетињу, ако се то ради вјековима“, рекао је Прелевић, додајући да се читав догађај намјерно политизује.

„Мислим да је сјајан потез направио Кривокапић одлуком да не одлази на устоличење, поручивши да не жели да доприноси сукобима и да је премијер свих грађана Црне Горе. Добар потез је направила и СПЦ одлуком да не позове вјернике да дођу на устоличење, па је тако сада остао само Мило са својим људима који шире поприлично занимљиве гласине“, казао је он.

На питање како коментарише реакције Београда након одлуке Кривокапића да ипак не присуствује устоличењу митрополита Јоаникија, Прелевић је одговорио да је његов утисак да прорежимски медији нападају премијера Црне Горе по задатку.

„Већ дуже је Кривокапић на мети. Централни фокус је направити раздор између Кривокапића и Јоаникија и они то чине са великим посљедицима. Недавно је страдао и ректор Цетињске богословије, Гојко Перовић, који је један сјајан човјек и интелектуалац. Био сам у претходних десет дана неколико пута на Цетињу и разговарао сам са људима који тамо живе. Цетињанима је веома жао што је Перовић смијењен, али то њих нико од медија у Црној Гори и Србији неће питати. То је велики губитак за Цркву“, наглашава Прелевић.

„ВУЧИЋ НЕЋЕ ИЋИ НА ЦЕТИЊЕ“

„С једне стране имате Кривокапића, а с друге стране имате Ђукановића. У прорежимским медијима се Кривокапић сатанизује шта год да уради, чиме се види да је он, у ствари, мета. У једном тренутку су чак и његове ћерке биле мета“, подсјећа он.

Прелевић наглашава да медији који су под контролом режима раде у интересу Ђукановића.

„То сваки пут раде кад нападају Кривокапића. Између Вучића и Ђукановића не цвјетају руже, али бизнис савршено цвјета. И овдје и у Црној Гори. Цијела поента ове власти је профит, као што је то било у Црној Гори за вријеме Мила Ђукановића. Можете да направите анализу Порто Монтенегро и Београд на води и да видите да се ради о истим уговорима и људима који раде исту ствар, као и о некаквим наводним Арапима. У Црној Гори је суштински проблем што хоће сви да је присвоје. Ја мислим да тамо има довољно стручних и паметних људи који могу сами да организују државу. Њима је много више проблема дошло са стране”, рекао је Прелевић.

Он је казао да је потпуно сигуран да Александар Вучић ипак неће отићи на Цетиње.

„То би било превише ватре и мислим да ће га неко из Европе позвати и објаснити му да та врста инцидента није пожељна. С друге стране, Ђукановић, као неко ко је веома политички талентован, свестан да мора да направи неку врсту инцидента, јер губи власт. Он зна да се проналском разноразних ‘тона банана’ врши прекид са претходним системом. Ви видите да постоји неки други лист, да су и Шкаљарци и Кавчани у затвору. Ви видите да то није могло да се деси прије Кривокапића. И овима из Београда је крив Кривокапић, а као немају везе са Шкаљарцима и Кавчанима. Мафијашких убистава нема од кад је формирана нова Влада Црне Горе, јер је сад потпуно другачији приступ полиције“, закључује Прелевић.

Извор: „Дан“

1 Comment

  1. Milica каже:

    g.Pelevic je odmah nakon izbora sugerisao kakve sve opstrukcije mozemo ocekivati.
    Zaista, majstori su u smutnji, ali nismo mi dzabe izvojevali slobodu da bi nas sad tako jeftino preveslali…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *