Расправа о Европи се већ догодила
9. јул, 2023.
Срби нијесу вјеровали Милошевићу
10. јул, 2023.
Прикажи све

Александар Живковић: Истрага ботова

Велика бура на твитеру изазвана обелодањивање поименичног списка 14 000 ботова Српске напредне странке, полако се сели и у класичне медије, али и на улице, посебно мањих, градова у Србији.

Илустрација (srbijadanas.net)

Списак је објавио извесни интернет герилац Драган Видаковић Мрки, и на њему се налазе, како се у Црној Гори каже – ухљеби владајуће странке запослени у јавним службама и предузећима, по некој перверзној логици режима, највише у центрима за социјални рад; а који су управљали са великим бројем налога на друштвеним мрежама.

Одавно је било познато да напредњаци контролишу моћну, народним новцем плаћену, војску ботова, а стручњаци за интернет су установили да су најактивнији, наравно, у радно време, од осам ујутру до пет поподне.

Садржај њиховог „рада“ са интернет масама сводио се од крајње баналних „дивљења до имбецилности“ Алфа Вуку и псовања његових противника, до софистициранијег ширења екстремистичких ставова свих фела у политичком спектру. Из тога се види да је напредњацима сем фингирања масовне подршке, стало и до изазивања сталних политичких поларизација, из којих би они излазили као „фактор стабилности“.

За сада нема неке независне потврде аутентичности списка ботова, а нема ни оповргавања његове истинитости од стране, иначе на критику преко сваке мере осетљиве, СНС. 

Тешко да ће до неке озбиљније институционалне истраге ове афере доћи, али је врло могуће да ће се најављене акције раскривања ботова у локалним срединама, објављивањем њихових ликова на друштвеним мрежама и плакатима, података о личном животу и економском статусу, стварно десити.

Реваншизам би, по традицији, могао највише да погоди оне са дна пирамиде. То је још један од разлога да се опозиција и интелектуална јавност у Србији одлучније покрену на размонтирање врха пирамиде и накарадног система који је наметнула земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *