И без Јоветића побједа једина опција
7. септембра, 2021.
Како је Црна Гора поново нашла себе
7. септембра, 2021.
Прикажи све

Митрополит Јоаникије: Иза свих опструкција и нереда стајао је Ђукановић

Фото: Митрополија

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, да се ниједног момента, уочи његовог устоличења на Цетињу, није помишљало о отказивању тог чина, додајући да иза свих непријатности и нереда стоји предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

„Није било помјерања, нити било каквог отказивања у ноћи између 4. и 5. септембра“, рекао је митрополит.

Фото: Принтскрин

Испричао је да је Влада Црне Горе њему и патријарху СПЦ Порфирију, после дужег савјетовања, а да се не би десило неко зло, обезбиједила хеликоптер да оду на Цетиње.

„Безбједно смо дошли на Цетиње“, рекао је митрополит и додао да им је било мало непријатно да иду војним хеликоптером, али да је дошао на своје Богом одређено место, које припада митрополитима већ осам вјекова.

Према његовим ријечима, иза свих опструкција и нереда стајао је црногорски предсједник Мило Ђукановић, који се, како каже, подижући тензије, трудио да скупу да политички карактер.

„Ми смо се трудили да скуп задржи вјерски карактер. И, скуп је задржао верски карактер“, рекао је митрополит.

Он је казао да Митрополију сада, после ових бурних догађаја, чекају нови догађаји и подсјетио да је за епископа хиротонисан на Цетињу пре 22 године од стране патријарха Павла, уз присуство тада 12 архијереја и то у вријеме НАТО бомбардовања, 3. јуна.

„А ево, сада то је било устоличење за митрополита, један чин који је давно устројен и установљен, али овдје у Црној Гори је све помало посебно, па је и ово моје устоличење било другачије него што то обично бива“, рекао је митрополит.

На питање да ли се размишљало о помјерању термина или отказивања устоличења, он је казао о томе није било ријечи ниједног тренутка и да је патријарх Порфирије и дошао да обави тај свети чин.

„Стално смо размишљали о начину како ћемо ово да изведемо и ниједног момента нисмо помислили да се нешто отказује, једино ако би се догодиле толике неприлике да је немогуће физички доћи. И нама је Влада Црне Горе, после дужег савјетовања да се не догоди неко зло, обезбиједила хеликоптер и ми смо безбједно дошли на Цетиње. Било је то мало непријатно, да идемо војним хеликоптером, али то је хеликоптер наше државе Црне Горе и припада народу и ја сам дошао на своје Богом одређено место које припада митрополитима црногорско – приморским већ осам вјекова“.

Јоаникије истиче да се зна ко стоји иза свих тих непријатности које су имали и да се зна ко је одговоран.

На директно питање ко, митрополит је одговорио да је лично иза свих тих опстукција и нереда стајао Мило Ђукановић који се све време трудио, подижући тензије и пријетећи, да скупу да политички каратер.

„А, ми се трудили да овај свечани и црквени скуп буде он што и јесте – вјерског картера, да задржи верски карактер. Не само што је задржао вјерски карактер већ се појавила сила наше вјере и кроз сва искушења око 40 архијереје из наше из других православних црква било је једнодушно, молећи се у Подгорици у Храму“.

Како је рекао, обје службе су се духовно сјединиле – литургија на којој су били други епископи и устоличење на Цетињу гдје су дошли владика крушевачки и патрихарх Порфирије да би га устоличили.

Додао је да је народ, када је чуо да је завршено устоличење на Цетињу, то доживио као васкрсење вјере и нови Ваксрс у Црној Гори.

На питање какви су били сигнали из државне власти и актуелне владе, пошто су се појавиле информације да дио полиције није био за устоличење на Цетињу узимајући у обзир безбједносну ситуацију, што се, прије свега, односи на директора Управе полиције Зорана Брђанина, Јоаникије је рекао да је тачно да су те информације стизале до њих, Цркве, много раније.

„Тражило се од нас да правимо уступке да не дође до инцидената пред Цетињским манастиром и ми смо заиста учинили све што смо могли да учинимо и умкесто великог црквеног народног сабора пред манастиром ми смо прихватили да се све догоди у зидинма манастира у малој митрополитској цркви гдје може осим свештенства да стане мали број људи“, рекао је он.

Митрополит је нагласио да је Црква направила максималне уступке и да није било лако да донесу одлуку, а на питање ко је те уступке тражио, одговорио да су то тражили људи из полиције.

БИО У КОНТАКТУ С ПРЕМИЈЕРОМ, АЛИ НЕ КАД ЈЕ ПОЛЕТИО ХЕЛИКОПТЕР

Митрополит Јоаникије изјавио је да је уочи устоличења био у контакту са црногорским премијером Здравком Кривокапићем, али не у моменту када је кренуо хеликоптером на Цетиње.

Митрополит је испричао да му је само јављено да је хеликоптер спреман за полијетање, да ће све бити безбједно и да је манастир заштићен од демонстраната, који ометају чин устоличења.

„Поуздали смо се у Бога и људе који савјесно раде свој посао. Без обзира што неки желе да нам оспоре право слободе вјере и Устав Црне Горе. Немам ријечи какви су били премијер и министри, посебно министарка одбране, који су уз опструкцију Управе полиције нашли рјешење да се све мирно обави. Та опструкција нам је помогла да се потврди јединство цркве и народа“, рекао је он.

Упитан да ли је био уплашен дешавањима, митрополит је казао да не може човјек да не буде забринут, али да је слиједио Божију вољу и да не повриједи никога.

„Био сам много пута у таквим тренуцима. То што су нас штитили из војске и полиције је резултат свих притисака који су на нас вршени у протеклих 30 дана. Наше је право да обавимо тај чин“, рекао је Јоаникије.

Према његовим ријечима, оно што се догађало била је воља малог броја изманипулисаних људи и оних који су, рекао је, због повластица и власти то радили.

„Добро знам Цетињане, најмање је ту било њих“, рекао је црногорско-приморски митрополит.

Он је изразио радост што се све на крају добро завршило истичући да је то био „драматичан и радостан догађај“.

Говорећи о томе да ли се плаши предстојећег устоличења епископа будимљанско- никшићког, који ће га наслиједити, митрополит је рекао да је у тој епархији провео више од 20 година и да добро познаје народ на сјеверу Црне Горе.

„Тамо је народ јасно опредијељен без обзира колико Ђукановић има политичке и неке друге моћи. Народ је јасно стао уз своју цркву и то би требало свакоме да буде јасно, да народ не дозвољава да се црква политички злоупотребљава. Мораће да оставе цркву на миру да раде свој посао“, рекао је Јоаникије.

Он је истакао и да је патријарх српски Порфирије својом посјетом донео мир, а да је са друге стране био одушевљен како народ реагује на поруке из Јеванђеља.

Јоаникије је истакао и да је имао подршку не само СПЦ већ и других православних цркава из Јерусалима, Албаније, Чешке, Пољске, Русије, Украјине и других.

Како је додао, не може да буде „божији пастир“ ако има мржњу у срцу према непријатељима и онима који га оспоравају наводећи да је „најјача молитва за непријатеља“.

Фото: Спутњик

„Много је боље када човјек претрпи и моли се за ближњег. Многи би вољели да сам говорио оштре ријечи, али мој највећи задатак је да служим помирењу. Не бјежим од дијалога ако ћемо да размјењујемо добре мисли и вољу, али нисам за то да се свађамо“, рекао је митрополит.

ВРЛО БРЗО ПОТПИСИВАЊЕ ТЕМЕЉНОГ УГОВОРА

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.

Митрополит је, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, одговарајући на питање када може да се очекује потписивање Темељног уговора, рекао да је најважније да дијалог тече и да ће се радити на томе.

„То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обје стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког рјешења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо“, рекао је митрополит Јоаникије.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *