Држава премрежена фалсификатима од врха до дна
21. новембар, 2023.
Лингвистички баштован
21. новембар, 2023.
Прикажи све

Утопија социјализма

Прошло је 25 година од како је црквена Издавачка кућа Светигора са Цетиња објавила превод Шафаревичеве књиге „Социјализам као појава свјетске историје“. Од тада до данас, не знам за боље штиво које дочарава саму суштину социјалистичко-комунистичке утопије од ове историјске анализе чувеног руског математичара.

Пише: наш стални дописник са Дивљег запада Милија Тодоровић (у улози Гарија Купера)

Већ у уводу Шафаревич луцидно повезује хилијастичке заносе античког доба и принципе философије Маркса и Енгелса. Њихови заједнички именитељи су:

  1. Уништење приватне својине.
  2. Уништење породице. Слабљење веза између родитеља и дјеце.
  3. Апсолутно материјално благостање.
  4. Престанак потребе за радом.

Шафаревич примећује да су поменути принципи исмијани у Аристофановој комедији „Законодавке“ у 4. вијеку прије Христа, али су зато два и по миленијума касније исте теме покренуле ратове и револуције, и до дан данас држе људе у екстази и увјерењу да их је могуће остварити.

У предговору поменутом српском издању Шафаревич каже да су се од изласка оригинала (1977, Париз) до објављивања превода на Цетињу (1997) десиле двије историјске ствари које се тичу потврде свега оног о чему се у књизи говори. Прва је, каже он, трогодишња власт Црвених Kмера у Kамбоџи. У џунглама су стваране комуне, дјеца одвајана од родитеља, а уништено је 2/3 одраслог мушког становништва. То је било, колико је мени познато, највеће приближавање социјалистичком идеалу у историји, каже аутор.

Други догађај је слом СССР-а. Та импозантна политичка творевина, распала се без икаквог видљивог узрока, и без икакве шансе за отпор. Само је један догађај у историји по Шафаревичу, сличан овом слому источноевропског комунизма: а то је распад царства Инка у 16. вијеку „када се горостасна империја показала беспомоћном пред мање од 200 шпанских авантуриста“.

Ова књига има и предговор митрополита Амфилохија који је насловљен са „Социјализам – порив ка смрти и уништењу“. Настојаћу да у пар наредних дана читаоцима Журнала приближим најинтересантије детаље ове епохалне књиге.

До читања у сљедећем броју.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *