Будућност којој се радујемо : До Србије за 2 сата и 45 минута
10. децембра, 2021.
Естрадизација политичког живота у Црној Гори
10. децембра, 2021.
Прикажи све

УРА: Скраћење мандата Скупштини је и рушење Владе, мораће то са ДПС-ом

Скупштина Црне Горе, (Фото: Спутњик)

Ако Влада премијера Здравка Кривокапића у понедјељак добије повјерење у парламенту, Демократски фронт (ДФ) би за најављену иницијативу за скраћење мандата Скупштини могао да рачуна једино на подршку опозиције.

Евентуалним скраћењем мандата актуелном сазиву парламента, отворила би се могућност за расписивање ванредних (парламентарних) избора, које траже и ДФ и опозиција.

Један од лидера ДФ-а, Небојша Медојевић, најавио је у понедјељак да ће та политичка групација, ако до 10. децембра не добије потврдан одговор на понуду о новој влади, обавијестити колеге из власти да су се стекли услови за покретање договора о организовању ванредних избора.

Славен Радуновић, (Фото: Вијести)

Међутим, шеф посланичког клуба ДФ-а, Славен Радуновић, рекао је прекјуче у парламенту да тај политички савез неће “обарати” Владу с ДПС-ом, али да ће је “срушити” кад обезбиједи 41 глас за формирање новог кабинета. “Онда ћемо је ‘сруштити’ на наш предлог. Надам се да ће то бити врло брзо, јер скоро да нема никог ко је задовољан овом Владом…”, навео је он.

Шта је коначан став ДФ-а могло би бити познато након понедјељка, јер је гласање о повјерењу Влади прва тачка нове сједнице парламента која тада почиње.

Из Демократске Црне Горе “Вијестима” нису изричито одговорили на питање да ли би били спремни да подрже да се Скупштини скрати мандат, већ су поновили да су их грађани бирали да би управљали у њихово име до 2024. године – односно до краја мандата тренутне власти.

”Наредни избори треба да буду одржани тек 2024, односно у редовном року. Све супротно томе сматрамо издајом изборне воље грађана, јер је неоспорна чињеница да нико од гласача три коалиције које чине скупштинску већину (‘За будућност Црне Горе’, ‘Мир је наша нација’ и ‘Црно на бијело’) није гласао за то да њихови представници буду шлауф за спасавање криминогеног и антидемократског бившег режима. Због тога се то о чему се ових дана све гласније говори као о опцији, може урадити само на један начин – путем бруталне политичке корупције и супротно сваком демократском начелу”, рекао је листу посланик Демократа Албин Ћеман.

Албин Ћеман, (Фото: Вијести)

Из Грађанског покрета (ГП) УРА “Вијестима” су саопштили да не би гласали за скраћење мандата, као што неће ни за неповјерење Влади премијера Здравка Кривокапића.

”Права адреса за то питање су политички субјекти који најављују ‘рушење’ Владе од њеног изгласавања. Ако слиједимо сви наше јавно саопштене ставове, онда је логично очекивати да би ДФ и Демократска партија социјалиста (ДПС) гласали за скраћење мандата парламенту”, казала је политичка директорка ГП УРА, Ана Новаковић Ђуровић.

”Вијести” из највећих опозиционих партија – које чекају епилог иницијативе о неповјерењу Влади – нису добиле званичан одговор да ли би оне подржале скраћење мандата парламенту ако би се тај предлог нашао у скупштинској процедури. Само су из Бошњачке странке (БС) одговорили да ће гласати за неповјерење Влади, а да ће став о евентуалној иницијативи о скраћењу мандата, саопштити након што она буде озваничена и након што се детаљно упознају с њом.

Према Уставу Црне Горе, Скупштини мандат може престати прије времена – скраћењем или њеним распуштањем. Предлог за скраћење могу поднијети предсједник Црне Горе, Влада или најмање 25 посланика а одлука о скраћењу мандата доноси се већином гласова свих посланика.

Партијама власти данас истиче рок за изјашњење на понуду ДФ-а о формирању нове владе и избору новог премијера.

Они су се тиме вратили на своје првобитне позиције, јер су након 5. септембра и устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, били у привременом примирју с премијером, које је окончано након што су пропали преговори о реконструкцији Владе.

Устоличење Митрополита Јоаникија, (Фото: Митрополија црногорско приморска)

Упитан какав је одговор Демократа на понуду ДФ-а и да ли ће га званично доставити том савезу, Ћеман је казао да је њихов став познат и да се неће изјашњавати о “парцијалним понудама”.

”Одмах након што смо добили иницијативу ДФ-а, одговорили смо јавно: они субјекти који су одбили реконструкцију – као најоптималније рјешење које је подразумијевало све потребне компромисе између субјеката парламентарне већине – треба да се усагласе о моделу за излазак из кризе. Више пута смо упознали јавност са одлуком да ћемо, кад се ДФ и ГП УРА усагласе, саслушати тај модел и према њему се одмах одредити”, истакао је он.

Новаковић Ђуровић, с друге стране, наводи да у платформи ДФ-а нема “неке квалитативне промјене” у односу на досадашње понуде.

Она каже да се идеја тог савеза за промјену политичке ситуације и даље наслања на формирање “политичке владе”, у вези са чим је, додаје, УРА дала јасан став – да таква влада за њих, у овом тренутку, није рјешење.

”Експерстка влада настала је као рјешење управо због идеолошких и програмских разлика између конституената владајуће већине – доминантно због разлика између ГП УРА и ДФ-а. Све што се дешава у посљедњих годину – а посебно посљедњих дана – учвршћује нас у ставу да је то био једини исправан избор”, поручује Новаковић Ђуровић.

Кривокапић: Можда се појави глас за смјену Владе

Премијер Кривокапић казао је јуче, говорећи о иницијативи за изгласавање неповјерења Влади, да очекује да се неће десити “још једна политичка корупција”. Он је истакао да не може да замисли да неко “из похлепе или коцкарског приступа” пристане да промијени изборну вољу грађана.

Здравко Кривокапић (Фото: Влада Црне Горе)

Упитан да ли сумња да ће бити политичке корупције, Кривокапић је одговорио потврдно, додајући да ни о једном имену у овом тренутку не треба говорити.

”Можда се то име појави тај дан, али не вјерујем да су људи у овом тренутку, без обзира на све што имају, на таквом фону да част породице и будућност гледају у једном моменту… Без обзира колико је ко дужан, колико ко има на рачуну или какву обавезу има према било коме”, саопштио је он.

Никола Драгаш

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *