Повлачење највећег финансијског ‘џокера’ Русије са Балкана и из Мађарске
6. новембра, 2021.
Какав бре „евентуални“ одлазак на СП? Морамо да идемо у Катар!
6. новембра, 2021.
Прикажи све

Сјеверна Македонија послије локалних избора: Болид Заева завршио у плитком јарку

Зоран Заев, (Фото: Спутњик)

Зоран Заев је између два круга локалних избора у Северној Македонији покушао “болидом” да сустигне велико вођство опозиције и завршио у “политичком јарку”. Када је изашао из “хаварисаног возила” није му остало ништа друго него да поднесе оставку на место премијера и лидера СДСМ.

У кампањи пре другог, одлучујућег изборног круга први министар је најавио чак и изградњу стазе за Формулу 1, али ни то није било довољно да социјалдемократски “болиди” по запостављеним општинским путевима сустигну своје ривале и освоје значајније градоначелничке функције у земљи.

Зоран Заев, (Фото: Нова ТВ)

ДЕБАКЛ И ПОБЕДА: У овој трци владајућа странка доживела је апсолутни изборни дебакл, изгубила локалну власт, а јединствени бисер у руци социјалдемократа остала је само општина Центар у Скопљу. Десничарска ВМРО-ДПМНЕ и коалиција коју предводи ова опозициона странка успела је да се врати на власт на локалном нивоу у земљи, најављујући да ће вероватно са својим црвено-црним “болидом” брзо стићи до пол позиције да формира и нову владу.

Опозиционари су апсолутни победници по броју освојених градоначелничких места у земљи, по броју саветничких места и као круна на изузетно успешни изборни резултат је и градоначелничка фотеља у главном граду, у коју ће први пут сести жена – независна кандидаткиња Данела Арсовска, иза које је својски стао ВМРО-ДПМНЕ.

“Влада може да иде напред само ако Скопље не вуче уназад”, покушао је међу два изборна круга да мобилизира гласачко тело Зоран Заев: “Борио сам се против режима, борио сам се на дипломатским столовима, борио сам се за чланство у НАТО, а сада и за почетак преговора са ЕУ. Али све то постаје немогуће ако имамо општине које ће ширити конзерватизам и национализам. Скопље је влада у влади. Ако имате политику која ће вас посвађати са суседима, а ви се борите за ЕУ интеграције или се залажете за модерне булеваре, за модернистичка решења, а неко други се залаже за барок… Ја не бих могао да водим такву владу.”

Поручујући ово Заев није схватио да је својим агресивним истицањем у жестокој кампањи донео штету својој странци и помогао опозицији. Посебно инсистирањем да од Скопља зависи његов опстанак у премијерској фотељи у ситуацији када је његова популарност у земљи у слободном паду.

Скопље, (Фото: Архива)

У функцији мобилизације и уједињења гласачког тела посланица СДСМ и бивша министарка полиције Славјанка Петровска је непосредно пред други круг избора обелоданила документе о томе да Данела Арсовска, (до)садашња председница Савеза привредних комора Македоније, има бугарско држављанство, пасош и бугарску личну карту, али и да има звање почасног конзула Мађарске, називајући је “инсталацијом Груевског”.

Арсовска је све то неуверљиво и закаснело демантовала и најавила судску разрешницу, али то није довело до уједињења гласачког тела, какав је био социјалдемократски слоган пред други круг избора. Македонија је имала успешан и миран изборни дан, према оцени Александра Даштевског, председника Државне изборне комисије, током којег је свој глас дала безмало половина грађана (48,6 одсто).

Независна кандидаткиња је “прегазила” досадашњег градоначелника Петра Шилегова са разликом од 28.000 гласова, освојивши укупно 118.765 гласова Скопљанаца. Куманово је освојио отпадник из СДСМ као независни кандидат Максим Димитриевски, а ДУИ је изгубило Тетово и нови градоначелник у овом граду биће Биљал Касами из Покрета Беса.

Укупно ВМРО-ДПМНЕ и коалиција имаће 42 градоначелника, СДСМ и коалиција 16 општина, ДУИ 10, Независни три, Беса и Алијанса за Албанце по два, Одлучно за промене, ДПА и Гром једног.

И ТРИ К: “СДСМ је за четири године успео да уништи властиту странку у историјски повољној ситуацији апсолутне власти, после режима и са огромном међународном подршком. Успела је да отуђи неопредељене и независне, ‘нормализује’ ВМРО-ДПМНЕ, спаси ДУИ и себи накалеми трећу опцију – Три К – криминал, корупција и клијентелизам. Различити у форми, али слични с претходним режимом. Промена имена, верујем, било је неутралисана, али катастрофални потези и изјаве око Бугарске отвориле су нови револт према влади. Лоше управљање ковид-кризом, одбијање одговорности и катастрофалне кадровске политике, заједно са лажним реформама и наративом о економском и европском напретку земље зацементирали су разочараност у власт”, сматра Ивор Мицковски, раније високопозиционирани члан СДСМ и сада политички аналитичар.

Партија СДСМ, (Фото: European Western Balkans)

Зоран Заев је поштовао обећање и постао први премијер у земљи који је дао оставку после изборног пораза. За потез којим се повећава демократски капацитет друштва македонски премијер у одласку и није имао потребу, а и у европским земљама има примере. Са друге стране, разочарани учесници “шарене револуције” коментаришу “кратку македонску причу – срушили смо режим, а Зоран га је вратио за четири године”.

“Желим да поделим разочарање, верујем, огромног броја грађана зато што су већина који су гласали и они који су остали код куће изабрали исте људе и политичаре који су у парламенту пре само четири године пред очима целе јавности желели и почели да убијају. Неки од тих насилника изабрани су за градоначелнике и саветнике у скопским и другим општинама. На овим изборима видели смо чак и савезе међу жртвама и насилницима од 27. априла 2017. Удружили су се жртве насиља и насилници из ВМРО-ДПМНЕ без било каквог образа за власт и новац”, резигнирано је казао Заев приликом подношења оставке, само неколико часова после изборног пораза.

У овом тренутку неизвесно је шта ће бити са Заевим, да ли ће се повући из политике јер, како је поручио, “није тежак одлазак из политике већ помисао о реалности после одлуке нашег народа”: “И у оваквим околностима остајем на ставу да не треба да буду ванредни парламентарни избори. Предстоје две и по године за рад и економске успехе од којих ће корист имати цео народ и држава. Остаћу све док треба да помогнем да се реорганизује нова Влада с већином која постоји.”

Христијан Мицкоски, (Фото: Принтскрин/Јутјуб/ВМРО-ДПМНЕ)

За лидера опозиције Христијана Мицковског, челника ВМРО-ДПМНЕ, власт је делегитимисана и та нова реалност он очекује да се манифестира и у Собрању. “Најбоље би било да се то одвија путем превремених парламентарних избора”, сматра Мицковски, који је захвалио Левици и опозиционим странкама етничких Албанаца Алтернатива и Алијанса за Албанце “зато што су заједнички срушили баријере и доказали да је могућ један широки опозициони фронт”.

Захвалност је упућена и коалицији ЛДП и ДОМ, који су препустили гласачима у другом кругу да одлуче по властитој вољи иако су део владајуће коалиције. Што се у ВМРО-ДПМНЕ “високо вреднује”.

Иако оставка Заева не значи аутоматски превремене изборе или нову већину, ипак значи – политичку кризу. За њено решење постоји више сценарија о којима ће се преговарати. Јер, кад је премијер у оставци и цела влада је у оставци, иду неизвесни дани баш у ситуацији када земља нема времена за трошење јер је у тешкој здравственој, енергетској и економској кризи с несагледивим последицама.

Саво Пејчиновски

Извор: Нови Магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *