Ђакон Павле Љешковић: Три “С”
2. јун, 2023.
Никола Јокић се шалио са О’Нилом: Шек, био си ми узор, шалим се
2. јун, 2023.
Прикажи све

Ради се на „чуду” у Молдавији

Снажна и симболична слика: у четвртак се више од 50 европских лидера окупило у Молдавији, малој земљи која помно прати оружани сукоб у суседној Украјини и живи у страху од дестабилизујућих акција Русије. Овако је „Фигаро” почео свој текст о европском самиту који се одржава у близини самог рата. За Молдавију је ово била важна прилика да потврди свој пут ка придруживању ЕУ.

„Русија ће наставити да буде главни извор нестабилности у наредним годинама и морамо да се заштитимо”, резимирала је раније председница Маја Санду у интервјуу за АФП и нагласила да верује да Молдавија може своју демократију да спаси само ако постане део ЕУ.

У таласу подршке ЕУ, коју они Молдавци који су евроскептични виде само као механизам за извлачење њихове државе испод скута Русије, Кишињеву је обећано да ће се повећати број запослених у Делегацији ЕУ у овој земљи. Такву одлуку најавила је лично шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен, како би Брисел што брже подржао спровођење реформи и ојачао административне капацитете. И не само то, у земљи се отвара цивилна партнерска мисија за одбрану и безбедност, што ће омогућити ЕУ да пружи саветодавну помоћ Молдавији.

За улазак Молдавије у ЕУ биће потребно да се реши статус Придњестровља, на шта ће, по свему судећи, бити фокусирана управо европска цивилна мисија за одбрану и безбедност. Како је Сандуова најавила за „Блумберг”, Молдавија ће, заједно с Придњестровљем, моћи да уђе у ЕУ до 2030. године. То значи да би до тада све требало да буде готово.

Али ово је рачун без дела молдавског народа који је против тога. И без узимања у обзир ратног исхода у Украјини. Плус што се до 2030. године, иако је Молдавији сада упућен јак ветар у једра, још свашта може догодити, не само на фронту, него и у стварању новог геостратешког поретка. „Европска правда” пише да су проруске снаге у Молдавији све јаче и да је влада непопуларна. Овај украјински медиј посвећен међународној безбедности и европским интеграцијама наводи да су оцене једногласне: да само чудо може владајућу странку Акција и солидарност спасти од губитка већине у парламенту. Влада Молдавије и њена владајућа странка трпе последице непопуларних потеза и изгласавања спорних закона, па је страначки рејтинг далеко иза лидера „мајке нације”, како у жаргону називају председницу Молдавије.

А што се тиче председничких избора идуће године, велике шансе постоје да Сандуова не само победи, него да победи као једини кандидат. Успела је да на огромном митингу 21. маја уједини готово све политичке снаге, изузев изразито проруских. Тог дана на Тргу Велике народне скупштине није било партијских застава (чак ни њене странке) и нико од политичара није се обратио народу осим ње. Кључна тачка програма био је говор саме Маје Санду, а она је говорила о државном интересу и европској будућности Молдавије.

Милатовић Зеленски и Вучић, (Фото: Toronto Star)

Дакле, пре парламентарних избора 2025. требало би да се идуће године одрже председнички, што је за Сандуову лакши посао. Она је већ покушавала да окупи блок који ће на површину извући и њену странку. За сада је пронашла једног сарадника: градоначелника Кишињева Јона Чебана, донедавно члана проруске странке, који је јавно променио оријентацију и створио покрет „јаких пословних руководилаца” у Молдавији.

„Европска правда” подсећа да је Чебан дуго био члан Комунистичке партије, а потом и странке бившег председника Игора Додона, „и није се истицао ничим осим директном подршком Путину”. Упркос овоме, са њим је почео да се састаје амерички амбасадор и примају га у Стејт департменту.

Међутим, за годину или две, политички пејзаж у Молдавији и многим другим државама могао би да изгледа сасвим другачије. Или ће, ко зна, Маја Санду моћи да покуша да оствари своју најаву да би ухапсила Путина ако дође у Молдавију, или ће она постати „нови Зеленски”.

Биљана Митриновић Рашевић

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *