Лес тврди да је Српска пропустила прилику за Трампове владавине, али – биће и нова
2. октобра, 2021.
Мијат Лакићевић: Ђурићи и Ђурићи увеоци
2. октобра, 2021.
Прикажи све

Први интервју Олафа Шолца: „Да, бићу нови канцелар“

Олаф Шолц (Фото: Принтскрин/Гардијан)

“Госпођа Меркел и ја обоје знамо да је у политици потребно стрпљење. Да је потребно да стремиш ка стварима које су ти дугорочно важне”, рекао је на почетку разговора за њемаћки „Шпигл“ Олаф Шолц, кандидат за канцелара немачких социјалиста који су освојили највише гласова на прошлонедељним федералним изборима.

Олаф Шолц (Фото: Принтскрин/AFP)

Ово је први интервју који је Олаф Шолц дао послије избора о којима детаљно, из свих углова, а посебно о томе како могу утицати на Србију и Балкан можете читати у новом „Недељнику“ и у ком је поручио да су “грађани јасно дали до знања да желе нову владу у којој ће он бити канцелар”.

“Грађани су изабрали нову владу. Они желе нови почетак и владу која ће донијети напредак. Они су гласали да СПД буде најјача странка и желе да ја будем сљедећи савезни канцелар”, рекао је Шолц.

На питање да ли то значи да су Њемци гласали за “семафор коалицију”, мислећи на црвене социјалисте, жуте либерале и Зелене, Шолц је рекао: “Према гласовима три странке су ојачале – СПД, Зелени и ФДП. Ово је порука да ове три странке треба да заврше посао и заједно формирају владу”.

Занимљиво је да Шолц, који је био вицеканцелар у влади “велике коалиције” коју су чинили ЦДУ Ангеле Меркел и његова СПД, најављује нови почетак, а у кампањи је истицао да је гарант континуитета и стабилности. Зато му је постављено питање шта заправо Њемци сада очекују, нове почетке или континуитет?

“Грађани желе напредак. Три партије “семафора” су уједињене у идеји напретка друштва. Можда имају другачије идеје како то постићи, али и оне се сигурно поклапају. Идеја СПД-а о напретку подразумијева поштовање индустријске модернизације, укључујући и питање климатских промјена које желимо да зауставимо. У причи Зелених о напретку, наравно, климатске промјене имају кључну улогу. А ФДП платформа се заснива на технолошкој модернизацији и људским правима. Оптимиста сам да семафор коалиција може да успије”, рекао је.

Новинари „Шпигла“ су примијетили да су гласачи у Њемачкој претходно три пута дали већину Ангели Меркел управо због тога што је канцеларка дјеловала као неко ко ће их сачувати од изазова које доноси ново доба, да ли то значи да се Њемци плаше промена?

“Током кампање баш сам на пијацама разговарао са људима о питању како можемо обезбиједити сигурност у временима промјена. На шта се можемо ослонити? Морате разумјети зашто су забринути грађани богатих држава са Запада… Грађани знају да, за разлику од прије неколико деценија, сада има држава које имају сличне индустријске способности као и ми. То ствара осећај несигурности. То је један од разлога зашто су десничарски популисти у порасту у богатим друштвима Европе, зашто је Доналд Трамп био успјешан и зашто је Брегзит добио већину”, рекао је Шолц, објаснивши да иза тога иде обмана у којој се обећава да ћемо се вратити у прошлост.

“Одговор је у неопходној модернизацији наше индустрије тако да и даље имамо добре послове за десет, двадесет, тридесет година. Многи се плаше да ћемо у једном тренутку дјеловати биједно у односу на просперитет других континената. Грађани очекују да кренемо у рјешавање питања која одмах морају бити решена. А ријеч је о питању боље будућности. То су ми рекли људи који раде у челичанама, у хемијским компанијама, у индустрији цемента, у аутомобилској индустрији. Њемачка мора да постави технолошке ио индустријске темеље за будућност. И да постане климатски неутрална индустријализована земља у 25 година. То може створити ново самопоуздање”, рекао је Шолц.

Новинари „Шпигла“ су инсистирали да одговори да ли заиста вјерује да су послије осам година велике коалиције грађани гласали за СПД због нових почетака.

“Успјешне социјалдемократске партије не вјерују да је живот некада био бољи. Још од 19. вијека нас је водила идеја да добра политика води ка бољој будућности. И за то су грађани гласали”, одговорио је Шолц.

Он је рекао и да њему као социјалдемократи није тешко да призна нека постигнућа Ангеле Меркел као канцеларке.

“Ми смо, ипак, заједно владали у три од четири владе Ангеле Меркел и успјели смо да примијенимо многе ствари које су нама важне. Госпођа Меркел и ја знамо колико је важно остати на власти. Да је потребно тежити стварима које су вам дугорочно битне. У савезној држави као што је Њемачка и у Европи, као и широм свијета, потребно је много координације и разумијевања са различитим странама”, рекао је Шолц.

Олаф Шолц (Фото: Принтскрин/DW)

Његова странка је сада најјача у Бундестагу, али ипак има само 25,7 одсто освојених гласова. Да ли је то показатељ пада великих странака? Али, Шолц је рекао да је СПД “народна странка”.

На опаску да би, по резултатима, могло да се оспори да спада у ту дефиницију, он је рекао:

“Народна странка није дефинисана резултатима избора. То је питање основног става. Народна странка жели да постигне консензус који је неопходан друштву као цјелини. То је у супротности са “странкама миљеа” које се обраћају само дијелу популације.”

Он је рекао и како социјалисти нису одувијек били народна странка, него да су се временом развили. Чак ни када су имали велико чланство. Тек су, како каже, крајем педесетих израсли у народну странку Годесберговим програмом који је касније довео до тога да Вили Брант постане канцелар, а касније и Хелмут Шмит. То је, како каже, била основа и за изборни успјех 1998. године.

“Сада четврти пут у послератном периоду СПД је најјача странка. Наш успјех ће инспирисати и друге социјалдемократске партије у Европи, а можда и шире”, рекао је Шолц.

Занимљиво је како је СПД почетком ове године имао подршку од око 15 одсто, а сада их виде као спасиоца европске социјалдемократије. “Ријеч је о основном питању шта социјалдемократска политика значи у богатој капиталистичкој земљи као што је Њемачка, у срцу Европе. Давали смо одговор мало по мало и остали на свом курсу. Увијек сам вјеровао да је тај успјех могућ”, рекао је Шолц.

Прије неколико година је Волфганг Шојбле рекао како пад СПД-а није разлог за славље ЦДУ, јер управо показује како народне странке, велике странке, постају све мање важне. Да ли је Шолц сада забринут за будућност ЦДУ?

“Потребно је да постоји политичка формација која води рачуна о кохезији друштва и салгедава ширу слику. То је нешто што ја подразумијевам као народну странку. То је примјењиво на СПД, али наравно да бих исто тако волио да конзервативне странке дају своје одговоре на питања 21. вијека”, одговорио је Шолц.

Када је ријеч о преговорима за нову владу, са двије странке које се обраћају дијелу популације, Шолц каже да неће бити потреба за правнообавезујућим споразумом.

“Коалицију треба водити са циљем да будете реизабрани на следећим изборима. То ће функционисати само ако сви партнери уђу у владу са својим идејама и оне морају бити добре не само за партије којих се тичу, него морају одговорити на питање: шта је добро за Њемачу и Европу”, рекао је.

Пред Шолцом ће бити нека питања која нису била пред његовим претходницима, ако буде изабран за канцелара. Он би могао да буде канцелар из странке која има само 25,7 одсто гласова и да води трочлану коалицију у којој је питање да ли ће бити више лидер или координатор. „Шпигл“ га је, између осталог, питао да ли ће бити најслабији канцелар ког је Њемачка икада имала.

“Не”, кратко је одговорио.

Оптимизам гради, како је рекао, на томе што има амбициозне циљеве и да ће искористити све своје снаге да их оствари.

На питање шта му је потребно на пољу успостављања политичке равнотеже како би одржао политичку снагу, он је рекао:

“Политичка моћ сама по себи није довољна. Она не вриједи ништа ако немата жеље које желите да остварите. Постао сам политичар јер желим да учиним свијет мало бољим”, рекао је.

Он је још једном поновио да је немогућа опција да се поново прави велика коалиција, у којој би овог пута социјалисти били лидери.

“Изборни резултати су јасни. ЦДУ и ЦСУ су доживјели историјски дебакл. Јасно је на сваком нивоу гласања да грађани не желе ЦДУ да буде у наредној влади”, рекао је.

Он је најавио да ће у наредној влади бити половина министарских мјеста попуњена женским кандидатима.

На конкретно питање, на крају интервјуа, да ли ће он бити наредни њемачки канцелар, Шолц је одговорио: “Да”.

Извор: „Недељник“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *