Ово је свијет номада
22. јануар, 2024.
Теби појем, домовино
22. јануар, 2024.
Прикажи све

Представа о неслућеним могућностима људског бића

Ивана Димић, (Фото: Данас)

Свети Сава је за свој народ и земљу постигао више добра него било ко други у било ком времену, каже о представи коју за савин дан припрема Народно позориште, њен драматург Ивана Димић

Ивана Димић, (Фото: Данас)

За Савиндан, 27. јануара, Народно позориште у Београду припрема премијеру „У име оца и сина“, по тексту Милована Витезовића. Редитељ представе Милан Караџић је по истом овом Витезовићевом делу, пре тридесет година, режирао представу „Принц Растко, монах Сава“ у позоришту „Бошко Буха“ – причу о Растку Немањићу до монаштва.

И у тој, и у овој новој представи Народног позоришта, главну улогу глуми Горан Шушљик.

Ивана Цици Димић, аутор адаптације и драматург представе „У име оца и сина“ објашњава за „Време“ да је то Витезовићево заветно дело, да га је написао за Народно позориште, да је у питању громадно драмско дело у коме Витезовић прича о целој историји Немањића, а да се представа бави „адаптацијом четврте четвртине ове драмске епопеје“.

Милан Караџић каже да би од 200 страна Витезовићевог текста „могле да се сачине четири целовечерње представе“.

За ову прилику одлучили су се да заокруже причу започету пре 30 година, и да се како каже Ивана Димић, баве „историјским ликом принца Растка Немањића од његове одлуке да се замонаши на Светој Гори до краја његовог земаљског живота. Драмска напетост проистиче у свакој сцени од чињеница да се један човек у младости одрекао свега земаљског да би служио Богу.“

Монах Сава, каже Ивана Димић, „зна да Номоканон треба да преведе у Законоправило јер држава не може да постоји без закона, да морају да се подигну болнице и школе, он диже цео цивилизацијски ниво српског народа и тако ми почињемо да постојимо и имамо идентитет“.

Он је, каже Димић „за свој народ и земљу постигао више добра него било ко други у било ком времену. Обликовао је идентитет нашег народа који на том темељу и данас постоји“.

Додаје да представа “У име Оца и Сина”, говорећи „о монаху Сави док је ходио земљом као архипастир чинећи добра дела, заправо говори о неслућеним могућностима једног људског бића“.

Димић истиче Витезовићев језик, повишеног поезијског тона и очекује да ће тај старински начин у говору гледаоцу приближити немањићко доба.

Стефана Немању игра Мики Крстовић, Стефана Првовенчаног Борис Пинговић, челника војног Небојша Кундачина, краља Вукана Владан Гајовић, Вуканову жену Каталину Златија Ивановић, жену Стефана Првовенчаног Јевдокију, Бојана Стефановић, монахињу Ану Романову Сузана Петричевић, Јефимију балерина Ива Игњатовић…

Соња Ћирић

Извор: Време

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *