Ђукановићев напад на два фронта: Истовремени рат са Русијом и Британијом!
19. септембра, 2021.
Жао ми је Ивана од Поćе, није сконтао ни Балашевића
20. септембра, 2021.
Прикажи све

Нешто о односу држава и корпорација

Гугл и Епл су били приморани избришу једну апликацију Фото: euronews.rs

Недавно је Врховни касациони Србије, под притиском банкарског лобија, донио одлуку супротно претходној својој одлуци из 2018. године због које оштећени грађани од којих су банке незаконито и неетично убирале новац за непостојеће трошкове неће моћи да се суде с банкама и поврате свој новац.

Александар Ђокић (Фото: Фејсбук)

У једној другој држави, великој и моћној, Гугл и Епл су били приморани да из својих дигиталних радњи за телефонске апликације избришу једну апликацију политичке природе. Не, нису Сједињене Државе, није опет банован Трамп, у питању је Русија.

Руска држава је приморала глобалне корпорације Гугл и Епл да забране претрагу апликације „Паметно гласање“ тима Наваљног, која је требало да покаже својим корисницима за коју партију и кандидата да гласају на изборима како би највише наудили владајућој Јединственој Русији.

Алексеј Наваљни (Фото: „Данас“)

Први примјер је илустрација пузања државе пред великим капиталом, а други показује како држава може да заштити себе уколико постоји политичка воља за тако нешто. Није суштина у томе да Србија побиједи Гугл и Епл, не мора из Србије да крене баш сваки поремећај структуре међународних односа тектонских размјера, као 1914. године, али малчице достојанства и знатно мање поткупљивости домаће политичке класе не би било на одмет.

Руско гажење мегакорпорација подстиче нека питања над којима бисмо могли да се замислимо.

Да ли ће америчке мегакорпорације преживјети постепено повлачење и гашење америчке империје? Примјер Гугла и Епла показује да корпорације имају довољно флексибилности за тако нешто.

Да ли ће односи политике и економије остати исти и у новој структури међународних односа на помолу? Тешко да ће нелибералне државе попут Русије и Кине дозволити економској класи да ограничава моћ њихове политичке класе како је досад то био случај са западним либералним демократијама.

П.С. Испод је слика из Гугл продавнице апликација, која не дозвољава претраживање апликације тима Наваљног чак и уз коришћење ВПН-а за промјену IP адресе. Не користим Ајфон нити Епл уређаје уопште, не допада ми се то што покушавају да направе издвојено тржиште само за своје призводе тиме што не дозвољавају компатибилност са уређајима других произвођача, али је иста ситуација и на Епл радњи.

Александар Ђокић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *