Дијелити народ, а говорити о јединству прилично је наопако
4. новембра, 2021.
Сјеверна Македонија, маневар и последице
4. новембра, 2021.
Прикажи све

Кривокапићева понуда за реконструкцију владе коју (ни)је било могуће одбити

Лидери ДФ-а, (Фото: Вијести)

Како је редакција Журнала већ констатовала, журба у којој је организована конференција за штампу ДФ-а, на којој је поручено да је реконструкција владе ”мртва” је заправо била више порука Вучићу него било коме.

Након скандалозног, ”џинс” дочека предсједника црногорске Владе, све остало у наставку посјете Кривокапића Београду је било на одговрајућем, па и на високом нивоу. Програм посјете и сусрети очигледно говори да је Београд спреман да занемари Кривокапићеве изјаве из октобра прошле године, те да се жаргонски речено окреће ”нова страница” у односима.

Све то је, по свему судећи знао и врх ДФ-а, па су похитали да поруче Кривокапићевом домаћину да он не прима у посјету политички ”живог” човјека. Из тог разлога, било какви договори, а они би се понајвише тицали стабилизације Кривокапићеве владе (читај: реконструкције) немају никаквог смисла.

Небојша Медојевић, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, (Фото: Вијести)

С друге стране, медији већ спекулишу да је Кривокапић био припремио персоналну понуду појеидним политичарима из ДФ-а, али и из других политичких групација, коју би и сами лидери ДФ-а тешко могли одбити. Морали би да констатују да понуду, изгледа прилично коректну, одбијају само из једног разлога – нема Андрије Мандића, Милана Кнежевића и Небојше Медојевића у влади. То би извјесно изазвало приличан одијум у ионако све резигниранијем бирачком тијелу.

Како пишу “Вијести“ предсједник Владе је за потпредсједнике планирао да остави Дритана Абазовића (ГП УРА) као првог вицепремијера, а да друге двије позиције покривају Бранка Бошњак (Покрет за промјене) и Момо Копривица (Демократе). Раније је у саопштењу из његовог кабинета објављено да би нови потпредсједници били задужени за одређене ресоре – односно министарства.

Идеја је била да остане осам министарства а да их укупно буде 16 или 17, а у опцији за нека од тих мјеста су били Божена Јелушућ и Суада Зороњић (УРА) Зденка Поповић и Борис Богдановић (Демократе), Затим Страхиња Булајић и Славен Радуновић (ДФ), затим бивши министар полиције Андрија Јовићевић, лидер СНП Владимир Јоковић и посланица Данијела Ђуровић, те Мирослав Јеремић, Мирко Лалатовић, Мара Шћепановић и Данијела Павићевић, садашња директорица „Службеног листа“ и бивша посланица СНП.

Једно мјесто премијер је био намијенио мањинама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *