Интерес
25. октобра, 2021.
Колин Пауел и Србија: Неуспела мисија слања српске војске у Авганистан
25. октобра, 2021.
Прикажи све

Да ли Србија помаже медијску презентацију српских тема у Црној Гори?

Већ неко вријеме у дијелу јавности егзистирају бајке о некаквом “Вучићевом улагању у српске медије у Црној Гори”. О томе се говори тако да би неко помислио да се ради о  медијским свемирским бродовима и српским ЦНН-овима у Црној Гори. Причу су превасходно пласирали медији блиски бившем режиму ДПС-а у оквиру своје пропаганде “о великосрпској окупацији Црне Горе”. Интересантно је што ову причу подржавају о одређени медијски кругови блиски режиму Александра Вучићу али уз другачију интерпретацију – као бригу званичног Београда за српски народ у Црној Гори.

Према резултатима истраживања јавног мњења у реализацији ЦЕДЕМ-а и других организација, који су објављивани ове године, најгледанија је ТВ Вијести, а након ње Радиотелевизија Црне Горе. Претпоставке да ће РТЦГ ојачати свој рејтинг након промјене уређивачке структуре, сасвим су реалне. Далеко иза ових медија налазе се Нова М и Прва Тв, уз нагласак да је на Првој најгледанији забавно – серијски програм, прије свега музичке емисије и тв сапунице.

Лого ЦДМ-а, (Фото: ЦДМ)

Није потребно наглашавати да на овим телевизајама не постоји било какав документарни, културни или историјски програм који третира теме везане за историју, културу и традицију српског народа у ЦГ или макар српско становише ових тема.

Према подацима који се могу наћи на интернету а посебно друштвеним мрежама, међу десетак најчитанијих интернет медија- портала у Црној Гори, могу се лоцирати максимум 2 које грађани Црне Горе препознају као платформе са отвореним простором за теме одбране српског идентитета у Црној Гори. По читаности убједљиво је први – портал “Вијести” а са стабилног другог мјеста га прати ЦДМ (Кафе дел Монтенегро), медиј у потпуности наклоњен предсједнику Ђукановићу и опозиционом ДПС, и који је веома антисрпски али и антицрквено настројен. За ове медије познато је да имају озбиљне људске ресурсе и техничке могућности што није случај са било којим “српским” или “просрпским медијем” у Црној Гори. Иза наведених медијских брендова, углавном се налазе интернет портали лојални Демократској партији социјалиста, који су задржали своје инфраструктуре настале у привилегованом положају за вријеме диктатуре, а користе их за пласман екстремистичких садржаја против Цркве и политичких неистомишљеника.

Занимљив је и третман српског питања у ЦГ од стране најгледанијих телевизија у Србији, који то чине позивањем у тв емисије једних те истих људи и то у 90% случајева политичара из ЦГ. Нико се не бави осталим темама, уз изузетак РТС-а који је радио заиста добре документарце о ЦГ, култури, племенима, литијама, итд… углавном, најбоље би било да угао буде једна врста одговора на пропаганду комита коју опет неки користе да представе да је Србија уложила у српске медије.

А српске медијске инфраструктуре нема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *