Све боје Денгове мачке
9. новембра, 2021.
У Вашингтону схватили да су јединствена држава БиХ и босанска наднација – промашај?
9. новембра, 2021.
Прикажи све

Ко се играо „Глувих телефона“?

Протести у Пољској, (Фото: Financial Times)

“Ни живот више”.

То је главна порука коју су са улица великих пољских градова послали незадовољни грађани. Исти они који су пре непуних годину дана послали поруку: “Ово је рат”. Рат против оних који забрањују абортус и поништавају људска права и здраву логику.

Чини се да су га, борећи се против задртости пољског режима, нажалост, изгубили.

Протести у Пољској поводом закона о абортусу, (Фото: Financial Times)

Десетине хиљада љутих на државу, Владу, Уставни суд и лекаре, показали су пркос њиховом игрању глувих телефона. У тим игрицама изгубљен је живот младе жене којој је одложен абортус, услед чега је преминула, тврде адвокати њене породице.

Највиши пољски суд пресудио је у октобру прошле године да су абортуси који се предузимају због феталних дефеката неуставни, што значи да ће абортуси бити дозвољени само у случајевима силовања или инцеста, или ако је живот мајке угрожен.

За незаконит абортус у Пољској може бити изречена казна до осам година затвора.

Невладина организација Абортуси без граница саопштила је да је од ступања на снагу забране помогла 34.000 Пољакиња да абортирају у иностранству.

Али то није све.

Доњи дом пољског парламента недавно је прихватио законску иницијативу грађана која би налагала дуге затворске казне у случајевима абортуса, у распону од пет до 25 година, и чиме би се уклонили изузеци за силовање, инцест и угрожавање мајке.

Зато је овај случај још важнији. Као упозорење. И доказ да грађани без подршке споља тешко могу да стану на пут ограничавању неких од најважнијих људских права.

Влада, са друге стране, за смрт Изабеле, 30-годишње Пољакиње чија је црно-бела фотографија на улицама већ постала симбол отпора, криви лекаре и све подводи под лекарску грешку, а не под последице недавне судске пресуде.

Протести у Пољској поводом закона о абортусу, (Фото: AP News)

Опозиција међутим — као и активисти и групе за људска права — тврде да су лекари одустали од абортуса, чак и након што су открили дефекте фетуса, због страха од кршења недавног закона.

Групе за људска права позвале су Европску комисију да предузме акцију против Пољске. Пољски уставни суд већ је у средишту раскола између Варшаве и Брисела, који се продубио након што је прошлог месеца пресудио против супремације закона ЕУ.

Европска унија је у ћорсокаку у дуготрајном спору о владавини права са Пољском.

Пооштравање правила о абортусу би вероватно додатно погоршало односе између Варшаве и Брисела.

Тако би рат за људска права коначно могао да буде проширен изван граница Пољске. Како би порука са актуелних протестних скупова заиста постала стварност – “ни живот више”.

Урош Јовичић

Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *