Повучене позивнице за устоличење митрополита
31. августа, 2021.
Неко се опасно предозирао бананама
1. септембра, 2021.
Прикажи све

Ко је Габријел Ескобар, Бајденов човjек за Балкан?

Габријел Ескобар (Фото: Јутјуб/Принтскрин)

Каријерни дипломата Габријел Ескобар, замјеник амбасадора САД у Србији, потврдио је у понедјељак да од 7. септембра преузима нову дужност – функцију изасланика Стејт департмента за Западни Балкан.

На том мјесту замијениће Метјуа Палмера и биће задужен за рјешавање бројних питања на Западном Балкану и за дијалог Београда и Приштине.

Занимљивог и звучног презимена, важи за одличног познаваоца Балкана, поготово Босне и Херцеговине, а за њега кажу да је непристрасни и енергични дипломата. Како сазнајемо, Ескобар је веома дружељубив, попут Годфрија воли српску храну, изласке и наш начин живота. У Београду је био 2001. године као шеф политичког одјељења одмах пошто је Америка поново отворила амбасаду у нашем главном граду. У бившој Југославији је од 1998. до 2001. био на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, затим замјеник шефа дипломатског тима за везу у Подгорици. Прије него што се вратио на Балкан, био је виши савјетник амбасадора задужен за сектор економских питања у Амбасади САД у Багдаду, гдје је већину мандата обављао као замјеник амбасадора.

Ескобар је био и координатор за кубанска питања у Бироу за Западну хемисферу у оквиру Стејт департмента (2017. и 2018), замјеник амбасадора у америчкој амбасади у Ла Пазу у Боливију (2014-2017), генерални конзул у америчком конзулату у Пешавару у Пакистану и вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку (2013-2014). За замјеника шефа мисије у Амбасади САД у Београду именован је у августу 2019. године, а до доласка амбасадора Ентонија Годфрија био је отправник послова.

Иначе, сестра Ескобара је демократски конгресмен из Тексаса, неколико пута је била у Србији и одушевљена је нашом земљом. Но, то не треба да буде гаранција да ће нам нови емисар бити наклоњен. Јер, није нам много помогло што је супруга његовог претходника – наше горе лист.

КО ЈЕ НОВИ ИЗАСЛАНИК ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН?

Човјек који је у Београду 2001. године учествовао у поновном отварању америчке амбасаде у Србији после петооктобарских промјена, ускоро ће ступити на нову дужност, која ће, како се оцјењује, бити изузетно важна у будућој сарадњи и комуникацији САД и Србије по многим питања, а посебно по питању Косова и Метохије. Габријел Ескобар, досадашњи замјеник шефа мисије у Амбасади САД у Београду ће 07. септембра и званично преузети функцију новог изасланика америчког Стејт депармента за Западни Балкан.

Ко је Ескобар и шта Србија може да очекује када и званично „преузме палицу“ од свог претходника, Метјуа Палмера?

Ескобару ни Србија, ни регион нису непознаница. Како се наводи у његовој званичној биографији на сајту америчке амбасаде, Ескобар је у Београду био и 2001. године и то као шеф политичког одјељења након што су САД поново отвориле амбасаду у Србији после петооктобарских промјена.

Такође, прије тога, обављао је неколико функција у земљама региона. У периоду од 1998. до 2001. године био је шеф кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, као и замјеник шефа дипломатског тима у Подгорици.

Посљедње двије године, од августа 2019. године, Ескобар је провео на функцији замјеника амбасадора САД у Београду, а до доласка актуеленог амбасадора Ентонија Годфрија био је отправник послова, односно руководио је дипломатским представништвом САД у Србији.

На новој функцији, он ће, према очекивањима и најавама, бити задужен за рјешавање бројних питања на Западном Балкану, тако и за дијалог Београда и Приштине.

Предсједник Форума за међународне односе Европског покрета и некадашњи амбасадор Србије у САД Иван Вујачић за Јуроњуз Србија наводи да је у питању искусни дипломата, али истиче и да његову улогу, с друге стране, не би требало преувеличавати.

„Сама чињеница да је он човјек који је више пута боравио на овим просторима, значи да је искусан, да добро познаје овдашње прилике, па и да је врло квалификован да обавља функцију изасланика за Западни Балкан“, рекао је Вујачић.

„НЕ ОДЛУЧУЈЕ САМО ЈЕДНА ЛИЧНОСТ“

Наглашава, међутим, да Ескобар, који ће на мјесту изасланика заменити Метјуа Палмера, неће бити усамљен у доношењу одлука када су у питању потези САД на Западном Балкану.

„На нивоу америчке администрације одлуке се доносе кроз састанке на више нивоа. Свакако је корисно да један човјек који добро познаје овдашњу проблематику буде на том мјесту, али ипак не би требало давати превелики значај том високом положају у Стејт департменту, јер појединци не доносе одлуке сами“, указује Вујачић.

Он указује да не очекује да се са доласком Ескобара било шта промијени када је у питању стратегија САД на овим просторима. Како подсјећа, она је до сада таква била да подржавају земље Западног Балкана у процесу придруживања Европској Унији, и то се неће у блиској будућности промијенити.

„Американци ће вјероватно на овим просторима имати исту политику као и до сада, односно подржавати ЕУ у напорима да интегрише оне државе Западног Балкана које још нису интегрисане, и да препреке које на том путу стоје, као што је свеобухватни споразум о Косову, дођу на дневни ред“, истиче Вујачић.

Правац дјеловања САД ће бити усмерен, вјероватно, више на Косово, у смислу да се косовски премијер Аљбин Курти „приведе конструктивном учешћу у дијалогу Београда и Приштине“, сматра Вујачић.

За очекивати је да ће Ескобар, попут свог претходника Палмера, бити особа која ће имати повремену, али директну комуникацију са представницима Београда и Приштине. У дипломатским круговима, како пишу београдски медији, важи за професионалца коме се не може приписати да је „Трампов или Бајденов“.

Драган Шормаз, предсједник Посланичке групе пријатељства Скупштине Србије са Сједињеним Америчким Државама, коментаришући недавно информацију о именовању Ескобара истакао је да ријеч о најбољем познаваоцу региона у Стејт департменту.

„Могли сте видјети на мом Твитер профилу још прије неки дан да сам  присуствовао коктелу поводом опроштаја господина Ескобара и преласка на нову функцију. То, рецимо, ја знам већ скоро два мјесеца. Господин Ескобар је већ и добио рјешење с датумом када ступа на снагу“, рекао је Шормаз прије извјесног времена за „Ало“.

Уочи преузимања функције, Ескобар је јуче дао кратку изјаву за новинску агенцију Танјуг у којој је потврдио своје именовање.

„Именовање је званично, а на нову дужност ступам 7. септембра“, рекао је Ескобар.

ДИПЛОМАТСКА БИОГРАФИЈА

Ријеч је о искусном и каријерном дипломати, који је од 2009. до 2018. године обављао многе функције, од Јужне Америке до Азије.

Био је вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку, као и генерални конзул у Америчком конзулату у Пешавару, у Пакистану.

Такође, Ескобар је био и на позицији координатора за кубанска питања у Бироу за Западну хемисферу у оквиру Стејт департмента, али и замјеник амбасадора у граду Ла Паз, у Боливији.

Прије него што је постао замјеник амбасадора САД у Србији, Ескобар је био виши савјетник за економска питања у америчкој амбасади у Ираку.

На интернет страници америчке амбасаде наводи се да Ескобар говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик.

Аутор: Јован Ђурић

Извор: Euronews.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *