Руске игре на косову јуна 1999.
17. септембра, 2021.
Шта све недостаје „цетињском“ бунту?
17. септембра, 2021.
Прикажи све

Како то да је попис штетан само за Црну Гору?

Аутор: Горан Шћекић

На сајту америчке амбасаде у Црној Гори који заједнички потписују, амбасадорке САД и Велике Британије између осталог наводе:

„Питамо се која је корист од одржавања националног пописа којим ће се, у овом тренутку, прикупљати подаци који се односе на етнички идентитет – одређене политичке снаге цинично заговарају тај подухват, надајући се да ће то додатно забити клин између оних који се идентификују као Црногорци и оних који се идентификују као Срби. Како то помаже земљи да напредује?“

Дакле, за попис становништва који се у модерној Црној Гори увијек одржавао, као и у свим цивилизованим земљама свијета, амбасадорке се, наједном, питају: која је корист од његовог одржавања?

Ваше екселенције, користи од одржавања пописа становништва су вишеструке. Први попис становништва је одржан у САД-у 1790. године. Попис становништва је изузетно важан статистички алат који користи држава у разне сврхе попут одређивања гласачког права, пореза или економске политике.

Америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке, (Фото: Побједа)

Зашто сматрате одржавање пописа становништва подухватом? Како то да је нешто што се одувијек одржавало у модерној црногорској држави, и другђе, и то управо на начин на који се и сада предлаже, ођедном постало необична ствар, непотребна, или, како рекосте – подухват? У временима док је аутократски режим организовао пописе и кривотворио њихове резултате – тада је, аргументујете, такво изјашњавање било нормално, пожељно, док је сада, када су грађани први пут у прилици слободно да се изјасне – штетно и непотребно?

Зашто грађане који заговарају прво демократско и слободно изјашњавање на попису називате циничним? Чега циничног има у залагању за слободу избора и говора? Да ли су, према таквом вашем резоновању, начела слободе и демократије цинична? Да ли је залагање за слободу и истину цинизам?

Зашто би баш сада, након првих искорака земље у правцу демократије, одржавање пописа становништва подстакло пођеле? Док би цензура и прикривање истинитих података, према тој вашој чудној аргументацији, подстакле помирење? Сигуран сам да у вашим државама не бисте користиле такве аргументације. Зар наш народ сматрате баш у толикој мјери заосталим и примитивним да му препоручујете рецепт цензуре и скривања истине зарад друштвеног напретка?

Не, за разлику од вас мишљења сам да би увођење демократских начела помогло земљи да напредује. Процесу помирења би највише погодовало спровођење правде, општа лустрација и процесуирање свих оних функционера бившег аутократског режима који су се огријешили о законе. Као добронамјерне дипломате, на тим стварима би требало да инсистирате, а не на цензури и ускраћивању слободе избора.

Бошко Вукићевић

Извор: Фејсбук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *