Светислав Пешић – 30 година од сензације са Немачком
6. јул, 2023.
Нимало оригинална иницијатива
6. јул, 2023.
Прикажи све

Епархија рашко-призренска: Позив да се спречи нови погром над Србима на Косову

Високи Дечани, (Фото: Википедија)

Епархија рашко-призренска упозорила је данас на појачане репресивне мере приштинских власти, које прете новим погромом над српским народом и Српском православном црквом, и позвала међународне представнике и мисију КФОР-а да то спрече

Високи Дечани, (Фото: Википедија)

Епархија Рашко-призренска је примила поверљиве и поуздане информације које указују на то да у наредним данима и недељама косовска влада наводно намерава да покрене читав низ акција у циљу даље дискредитације СПЦ. Ове акције могу да се односе на наставак даљег систематског медијског блаћења наше Цркве и њених верника, подметање лажних доказа, репресивне акције и даље подстицање етничке и верске нетолеранције – истиче се у саопштењу.

Епархија је напоменула да ће водећим западним амбасадама и КФОР-у у Приштини прослеђивати све додатне информације које буде добијала, ради даље верификације и у циљу предузимања неопходних мера за предупређење даље ескалације етнички мотивисаног насиља и напада против СПЦ.

Како се указује, и поред међународних апела за деескалацију на северу Косова, ослобађања три ухапшена косовска полицајца од стране власти Србије и демантија КФОР-а у вези са неоснованим и опасно малициозним оптужбама чланице британског парламента Алише Кернс против СПЦ, у вези са наводним „шверцом оружја“, премијер привремених институција Албин Курти је наставио да даје провокативне изјаве.

– Овакво понашање отворено подстиче етничку и верску нетолеранцију против српског народа и СПЦ на Косову и Метохији, чиме се додатно погоршава сада већ крајње тешка и нестабилна ситуација – упозорава се у саопштењу.

„СПЦ жели достојан и безбедан живот свих грађана на КиМ“

Богородица Љевишка, (Фото: Спутњик)

Епархија истиче да СПЦ има мирољубив, али и одлучан став да жели достојанствен и безбедан живот свих грађана на простору Косова и Метохије, због чега осуђује сваки облик насиља и репресије, али да је тај став сметња за оно што се већ назире као коначни циљ Куртија, који је био и остао најжешћи противник суживота Срба и Албанаца и отворени заступник етнички чисте „Велике Албаније“.

– Зато није ни чудо да наша улога у српском народу и међународни углед наше Цркве на Косову и Метохији представља сметњу настојањима садашње косовске власти да се спроведе потпуно етничко чишћење српског народа са Косова и Метохије; овај пут још не отвореним нападима и вандализмом као у погрому 2004. године, у коме је учествовао знатан број следбеника г. Куртија и ‘Мреже за косовску акцију’ (претходнице данашњег Самоопредељења), већ пре свега преко специјалних снага косовске полиције – наводи се у саопштењу.

Како се додаје, последњих година Срби на КиМ ове формације доживљавају као својеврсну паравојну и окупациону силу која уноси страх, а не као полицију која треба да обезбеди мир и сигурност за све грађане без разлике.

– Према сазнањима наше Епархије, само у последњих неколико месеци преко 2.000 српских породица са севера Косова је било принуђено да напусти домове услед полицијске репресије, која се наставља са још већим интензитетом уз демонстрирање силе на улицама српских насеља, произвољним хапшењима без судских налога, јавним таргетирањем угледнијих личности на националној и политичкој основи, држањем људи у заточеништву без јасних правних основа, а све уз агресивну медијску кампању партијских ботова, посебно на друштвеним мрежама, на којима се отворено позива на мржњу и насиље. Оваквим понашањем косовских власти преостали Срби се додатно застрашују и даље протерују са овог простора. Зато са правом може рећи да се суочавамо са понављањем Мартовског погрома из 2004 године, само другачијим методама, али са очигледно истим циљевима – истиче се у саопштењу.

„Српски народ никада није живео у тежим околностима од 1999. године“

Северна Митровица, (Фото: Архива)

 

Епархија напомиње да српски народ на КиМ никада од краја оружаног сукоба 1999. године није живео у тежим околностима и већој правној и физичкој несигурности и то је још један разлог да сви покажемо јединство и чврсту решеност да заједно опстанемо на просторима где вековима живимо.

– Упозоравамо да агресивно понашање садашњих косовских власти, које игноришу и најновије политичке и економске мере ЕУ уведене због непридржавања владе у Приштини међународног плана за деескалацију ситуације, директно води даљем погоршавању безбедносне ситуације и широј регионалној нестабилности на Западном Балкану. У таквим условима потпуно је нереално говорити о нормалном наставку дијалога. За дијалог је потребно поверење и поштовање онога што је договорено, а поверење се не може градити на претњама, диктату и уценама, а поготово не на све јачој репресији невећинског становништва – наводи се у саопштењу и додаје:

– Зато и овом приликом позивамо међународне представнике и мисију КФОР-а да спрече овај нови погром који се врши злоупотребом институција које су предвиђене да раде на добробит свих грађана, уместо да делују као оруђе једне политичке организације наносећи огромну штету не само Србима и осталом невећинском становништву на Косову и Метохији, него и косовским Албанцима. Последњих година вишеструко је повећан број исељавања младих Албанаца који не виде перспективу у друштву које води у изолацију, конфликт и етничку мржњу. Систематске пљачке и селективна правда подстичу исељавање и преосталих заједница са Косова и Метохије, што је додатни показатељ политичке и економске нестабилности.

Српска православна црква истиче да остаје чврсто решена да ради на изградњи мира и сарадњи са свим људима добре воље, али да се и сваком безакоњу, неистинама и репресији супротстави еванђелски, истином и неустрашивим сведочењем о неправди која се данас спроводи над Србима на Косову и Метохији.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *