Погинуо док је постављао рекламу на аеродрому
20. августа, 2021.
Кабинет премијера: Опасно је да Вељовић савјетује Ђукановића
21. августа, 2021.
Прикажи све

Црна Гора на трећем месту у Европи по брoју заражених

Црна Гора је у претходних седам дана била на трећем мјесту у Европи по броју новозаражених на 100.000 становника. На првом мјесту је Грузија, на другом Косово. Сјеверна Македонија је на шестом мјесту у Европи по броју нових случајева, Србија на 23, а Хрватска на 41. мјесту међу 52 европске државе.

Потпуна вакцинација је кључна мјера заштите од развоја тешког облика ЦОВИД-19, укључујући болест коју изазива делта варијанта коронавируса.

То су, у оквиру додатних препорука за спречавање вируса, поручили Европска агенција за љекове (ЕМА) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), пишу “Вијести“.

”Због убрзаног ширења делта варијанте вируса у Европској унији (ЕУ)/Европском економском простору (ЕЕП), ЕМА и ЕЦДЦ подстичу особе које још нијесу вакцинисане, а испуњавају услове за вакцинацију, да се што прије одазову препорученом програму вакцинације против ЦОВИД-19”, објавио је црногорски Институт за љекове и медицинска средства (ЦИнМЕД).

ЕМА и ЕЦДЦ су нагласили да потпуна имунизација спроведена примјеном било које вакцине одобрене у ЕУ/ЕЕП пружа висок ниво заштите од развоја тешког облика болести и смрти узрокованих коронавирусом, укључујући и његове варијанте као што је делта сој.

Истакли су да се највиши ниво заштите постиже након што прође довољно времена, од седам до четрнаест дана, од примјене посљедње дозе вакцине којом је циклус имунизације завршен.

У болницама у Црној Гори јуче је било хоспитализовано 197 ковид позитивних пацијената,  12 више у односу на сриједу. Из Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) саопштено је да се у тој установи налази 50 пацијената са коронавирусом, од којих је 17 животно угрожено

“Вакцинација је такође важна ради заштите особа код којих је повећан ризик од развоја тешког облика ЦОВИД-19 и хоспитализације, ради смањења ширења коронавируса и спречавања појаве нових варијанти. Будући да се националне кампање вакцинације убрзавају широм ЕУ/ЕЕП-а, у неким случајевима препоручује се разматрање смањења временског интервала између двије дозе вакцине унутар одобрених граница, посебно код особа код којих постоји ризик од развоја тешког облика ЦОВИД-19”, саопштено је.

Из ЕМА и ЕЦДЦ су поручили да појава заразе код вакцинисаних особа не значи да вакцине не дјелују.

“Иако је ефикасност свих вакцина против ЦОВИД-19 одобрених у ЕУ/ЕЕП-у веома висока, не постоји вакцина која може пружити стопостотну заштиту. То значи да се очекује ограничен број зараза вирусом код особа које су у потпуности вакцинисане. Међутим, вакцине могу у великој мјери спријечити да се код заражених особа развије тешки облик ЦОВИД-19 и могу смањити потребу за хоспитализацијом”, саопштено је.

На нови коронавирус позитивне су још 532 особе, од којих су 54 туристи. Преминуле су четири особе – двије из Бара, по једна из Котора и Будве, као и страни држављанин из Босне и Херцеговине.

”Међу преминулима најмлађи је био стар 65, а најстарији 92 година старости”, казали су из Института за јавно здравље (ИЈЗ).

Из Подгорице је 117 новопозитивних, Улциња 81, Бара 58, Бијелог Поља 36, Будве 33, Никшића 32, Рожаја 29, Котора и Тивта по 27, Херцег Новог 23, Берана 12, Пљеваља десет, Цетиња и Тузи по девет, Петњице осам, Плава седам, Даниловграда четири, Плужина три, Колашина и Гусиња по два, док је у Мојковцу, Андријевици и на Жабљаку регистрован по један новозаражени.

Највише туриста са коронавирусом регистровано је јуче у Улцињу, њих 29.

У болницама у Црној Гори јуче је било хоспитализовано 197 ковид позитивних пацијената,  12 више у односу на сриједу. Из Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) саопштено је да се у тој установи налази 50 пацијената са коронавирусом, од којих је 17 животно угрожено.

Фото: Институт за јавно здравље

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *