Двије стране једне медаље
28. октобра, 2021.
Да ли ћемо постати рудари Европе?
29. октобра, 2021.
Прикажи све

Брисел зумира кланове у Црној Гори

Дрога која је била сакривена у бананама (Фото: МУП ЦГ)

Европска комисија у Извјештају из октобра 2021. године констатовала је одређени напредак Црне Горе у борби против организованог криминала и откривању кривичних дјела у сарадњи са међународним полицијским организацијама.

Међународни шверц дроге и убиства повезана са клановима и даље су типична обиљежја црногорске криминалне сцене, саопштила је Комисија додајући да су капацитети за истраживање организованог криминала наставили да расту као и број истражених и процесуираних предмета.

Кокаин заплијењен у Мојановићима (Фото: МУП ЦГ)

Иако Црна Гора има 625.000 становника, случајеви које је Комисија навела само у последњем извјештајном периоду показују разгранатост мреже организованог криминала.

Цитати у наставку текста су цитати Извјештаја Европске комисије.

Заплијењено осам тона кокаина

Осам тона кокаина повезаног са црногорским криминалним групама је заплијењено у иностранству, у сарадњи са страним полицијским службама.

У водама Венецуеле на броду „Aressa“ заплијењено је 5,7 тона кокаина 26. фебруара 2020. године, а ухапшено више црногорских држављана. Томе је претходила вишемјесечна међународна акција коју је црногорска полиција иницирала заједно с колегама из Велике Британије, Србије, Холандије и партнерским службама других земаља.

На Канарским острвима је у полицијској акцији заплијењено 400 килограма кокаина и 500.000 еура који су припадали мафијашком клану Шкаљари, објавила је полиција Канарских острва.

Црногорска полиција је у мају 2020. године пресјекла, у сарадњи са партнерским службама Велике Британије, Португалије, Шпаније, Холандије, Њемачке и америчке полицијско-обавјештајна агенција за сузбијање дроге (ДЕА) још једну руту кријумчарења кокаина из Јужне Америке ка Европи.

На броду „Будва“ у Њемачкој 2. маја заплијењено је око пола тоне кокаина. Од 23 члана посаде, сви држављани Црне Горе један је ухапшен.

У августу 2021. године полиција је у близини Подгорице заплијенила тону и 400 килограма кокаина, у пошиљци са бананама што је највећа заплена у историји Црне Горе. Двије особе су у притвору. Акцију су спровеле Управе полиције и Царина у садејству са међународним безбједносним организацијама.

У Црној Гори се догодило 13 убистава повезаних с бандама

Међу убиствима је и двоструко почињено у околини Спужа надомак Подгорице за које Специјално државно тужилаштво Црне Горе терети припаднике криминалних група из Србије Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Остала убиства која се доводе у везу са борбама криминалних кланова почињена су у околини Подгорице, Мојковца, Зете, Херцег Новог.

Пет убистава у иностранству

Пет убистава која су укључивала црногорске криминалне групе се догодило у иностранству, укључујући Шпанију, Њемачку, Аустрију и Грчку.

Слободан Кашћелан (Фото: „Вијести“)

У јуну 2020. године у Марбељи у Шпанији убијен Милош Перуничић. У медијима је његово име повезивано са криминалним кланом из Бара.

У Атини су убијени Игор Дедовић и Стеван Стаматовић у јануару 2020. године, који су повезивани са Шкаљарским кланом. Претходно је за њима расписана потјериница у Црној Гори због наводног покушаја убиства из 2016. године.

У јулу исте године на Крфу у изнајмљеној вили пронађена су тијела Алана Кожара и Дамира Хаџића. Радоје Звицер, један од наводних вођа Кавачког клана, био је на мети четворице егзекутора у Кијеву у Украјини. Звицер је преживио напад, а сва четворица нападача су ухапшени.

„У априлу 2021. полиција је ухапсила у Котору наводног вођу једне од главних црногорских криминалних група, такозваног кавачког клана, у великој полицијској операцији спроведеној у сарадњи с једном државом чланицом ЕУ и уз подршку Еуропола“.

Ради се о хапшењу Слободана Кашћелана наводног вође кавачког клана, против којег је, заједно са још 13 особа, поднијета кривична пријава за стварање криминалне организације, убиство и покушај убиства. Већина њих су у бјекству.

Спријечено пет убистава

Пет хапшења и спрјечавање најмање пет убистава у прва три мјесеца 2021.

Специјално тужилаштво је објавило у јануару 2021. године да је спријечено више ликвидација у Тивту, Будви, Подгорици и Бару. Како су навели, једна особа је требало да буде убијена у Подгорици активирањем експлозива. Спријечено је убиство припадника српске криминалне групе Вељко Беливук и Марко Миљковић. Ликвидација је, према наводима Специјалног тужиилаштва требало да буде обављена на Аеродрому Тиват. Више особа је ухапшено у овим случајевима.

У августу 2021. је полиција ухапсила пет наводних припадника шкаљарског клана након истраге (коју је такође подржао Еуропол) о планираним атентатима и нападима који су таргетирали чланове тужилаштва и полиције.

Ухапшени чланови криминалног клана који су осумњичени за планирање ликвидација главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, специјалног тужиоца Саше Чађеновића, те полицијских руководиоца и службеника Зорана Лазовића, Петра Лазовића и Ивана Ђоковића.

Десет црногорских криминалних група, 42 члана, ухапшено је у иностранству 2020. У априлу 2021. године су два висока члана једне од главних црногорских криминалних група ухапшени у Португалу и изручени Црној Гори.

Ради се о изручењу Игора и Владимира Божовића који важе за наводне припаднике кавачког клана. За њима су црногорске власти расписале потјерницу 2017. године, због истраге у вези више кривичних дјела.

Међународна сарадња се показала и у случају изручења Јована Вукотића који важи за једног од вођа Шкаљарског клана. Њега је Србија изручила Црној Гори, уз јаке мјере обезбјеђења, у фебруару 2020. године.

Запљена марихуане

Власти су током 2020. године заплијениле 3,1 тону углавном марихуане.

Радоје Звицер (Фото: „Новости“)

У два случаја, црногорска полиција је у сарадњи са албанском полицијом открила криминалне групе које шверцују марихуану из Албаније, што је довело до хапшења 27 особа и запљене 2,7 тона марихуане на територији Црне Горе.

У новембру 2020. године је заплијењено двије тоне марихуане на царинском терминалу у камиону који је ушао из Албаније на граничном прелазу Божај, тридесетак километара од Подгорице

У јануару ове године је заплијењено 500 килограма марихуане.

Запљена 500 кг марихуане

Криминалне активности међународних размјера кријумчарења наркотика у којима су учествовали црногорски држављани забиљежене су и претходних година.

Једна од највећих заплијена, 20 тона кокаина, догодила се 2019. године у Филаделфији у Сједињеним Америчким Државама. Осуђена су четворица црногорских помораца због учешћа у кријумчарењу кокаина чија је вриједност на тржишту преко милијарду еура.

Нестанак неколико стотина килограма кокаина 2014. године у Валенсији, довео је до подјеле которског мафијашког клан на два, “шкаљарски” и “кавачки” у чијем је обрачунима према процјенама полиције, током претходних шест година погинуло 50 особа.

Кавач и Шкаљари су насеља у околини Котора, средњовјековног града у Бококоторском заливу, на црногорској обали, по којима су два супротстављена клана добила називе.

Срђан Јанковић

Извор: Слободна Европа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *