Штампа: Вучић, Ђилас и „Тим Хорхе“ – лажни скандал
26. март, 2023.
Сва крв мора бити изнесена на сунце
26. март, 2023.
Прикажи све

Бојић: Милов указ о распуштању Скупштине ништав правни акт

Владан Бојић, (Фото: Архива)

Адвокат др Владан С Бојић казао је да Скупштина, на предлог Владе или посланика, треба одлуком да констатује или прогласи да су указ распуштању Скупштине и одлука о расписивању избора апсолутно ништави и без правног дејства.

Владан Бојић, (Фото: Архива)

“Скупштина може да се понаша као да тај акт не постоји јер су они апсолутно ништавни и као такви не постоје. Али имајући у виду да такав ништав акт долази са адресе Председника Црне Горе и ствара конфузије, то је потребно да Скупштина на предлог Владе или посланика да констатује или прогласи једном одлуком у складу са Уставом, да су указ и одлука апсолутно ништави и без правног дејства”, казао је Бојић у емисији “Оквир”.

Предсједник државе је, како је казао, искочио из лимитирајућих норми које ограничавају његову власт, тј. надлежност, што је у праву чест и познат институт (ultra vires), па зато његов указ и одлука има за правну последицу да не прозводе никакво правно дејство или учинак по закономерности чак и старе сентенце: ex injuria ius non oritur – из повреде права тј. из нелегалности не настаје право” – нагласио је Бојић.

“Предсједник Црне Горе није имао правну власт да распусти Скупштину. По ставу 1 члана 92 Устава нису постојала ТРИ нужна правна услова односно правне чињенице чији склоп би му могао дати власт да УКАЖЕ, тј. донесе УКАЗ али те правне чињенице односно услови нису постојали: јер, није прошло како стоји у тој норми 90 већ преко 700 дана; јер, није по први већ по трећи пут предлаган мандатар и јер, проф. Лекића као трећег мандатара није предложио он (одбио је), већ је то учинила Скупштина. Зато кад указ тако нешто каже – укаже, он заправо лаже,” констатује Бојић.

„У САД постоји председнички систем власти и то најпознатији у свету. Али ниједан председник у историји САД од 1787. дакле ниједан од њих 46 никада није иако је имао прописану конститутивну власт – искористио изузетне околности из члана 2 Устава САД – од 1787. до данас да – распусти Конгрес.

У Црној Гори је парламентарни систем власти с примесама полупредседничког система али је Ђукановић и то ultra vires искористио указ (Уставом прописан декларативни протоколаран правни акт) да распусти Скупштину Црне Горе“, каже Бојић.

Председник Перуа Педро Кастиљо је у децембру 2022. донео декрет којим је пробао да распусти Конгрес Перуа и данас је у тамошњем затвору са оптужбом за побуну и заверу.

„Могла је Скупштина Црне Горе донети “Резолуцију о проглашењу ништавости одлуке Подгоричке Скупштине” од пре 100 година (29.11.2018) – па може сада и – Одлуку о проглашењу ништавости Указа о распуштању 27. сазива Скупштине Црне Горе број 01-226 од 16 марта 2023. и Одлуке о расписивању превремених избора за посланике у Скупштини Црне Горе број 01-235 од 17. марта 2023. које је донео председник Црне Горе. То се правно егзактно заснива на одредби члана 93 став 1 Устава који прописује да: (Право предлагања закона и “других аката” има Влада и посланик.) и члану 82 став 1 тачка 3 Устава који предвиђа:(Скупштина доноси друге прописе и опште акте, одлуке, закључке, резолуције, декларације и препоруке). Па не може бити да је правно бесмислено доношење Резолуције о проглашењу “ништавим” Одлуке Подгоричке Скупштине од пре једног века, легитимно и легално а доношење Одлуке о проглашењу ништавим Указа Председника Црне Горе који акт је неспорно донео ultra vires (ван граница својих овлашћења) дакле јасно правно невалидно,тиме и нелегитимно и нелегално – спорно. Према томе све ствари као и поступак је потпуно – неспоран.“ закључује Бојић.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *