Зашто на Западу радимо све што код куће не бисмо?
22. новембра, 2021.
ДФ заборавио на вампира
22. новембра, 2021.
Прикажи све

Балканска дијаспора, Канада и невријеме

Ураган Доријан, (Фото: Loop Cayman)

Олуја у Канади,
(Фото: Terrance Standard)

„Армагедон изазван климатским променама“, описује се у Канади незапамћена олуја због које је у западној провинцији Британска Колумбија проглашено ванредно стање. Једна жена је погинула у клизишту, двоје се воде као нестали, а олуја је прекинула путне и железничке везе према највећем граду Ванкуверу и његовој околини. Власти страхују да би број жртава могао да буде већи, а канадска војска помаже евакуацију заробљених људи.

Мнови становници били су приморани да напусте домове, а међу њима и 7.000 мештана градића Мерит, удаљеног око 200 километара од Ванкувера, којима је у понедељак наређено да се евакуишу. Становници других градова у чијој су се близини излиле реке налазе се на сувом, али не могу никуда јер су путеви уништени. „Редови по дућанима су огромни, млијека је понестало, а бензинске пумпе се затварају једна по једна зато што нема нафте“, каже за ББЦ на српском Зринко Амерл из Загреба који живи у граду Чиливак, на око стотинак километара источно од Ванкувера.

Локални званичници рекли су у четвртак да би цена обнове могла премашити милијарду канадских долара (790 милиона долара).

Шумски пожари, топлотни таласи и бујичне поплаве – шта се то дешава
У срцу ватрених стихија у Канади и на Кипру: „Сунце се не види од дима“
Катастрофалне поплаве у Европи: Број жртава порастао на 196, јавност пита – зашто Немачка није била спремна
Британска Колумбија је покрајина на крајњем западу Канаде која се простире на огромној територији од 945.000 километара квадратних – нешто мања од Француске и Немачке заједно.

Невременом у недељу увече је погођен њен мањи део који се граничи са Америком – долина Фрејзер, површине око 14.000 километара квадратних.

„Најгора олуја у последњих 100 година“

Киша је чест гост у Ванкуверу и околини, приметио је Предраг Благојевић из Ниша у претходне три године, колико живи у Канади. „Није чудно што стално падају кише у ово доба године“, каже Предраг, становник Ричмонда, града од око 200.000 становника који припада ширем региону Ванкувера и налази се јужно од центра покрајине. „Али никада нису оволико упорне да падају данима и у тој количини“, додаје. Југ Британске Колумбије за викенд је погодила атмосферска река – метеоролошка појава током које се из облака ослобађају огромне количине воде која се преноси из тропских региона ка половима.

Ураган Доријан,
(Фото: Loop Cayman)

За само 24 сата, сручила се месечна количина падавина. Ово је „највећа олуја у последњих 100 година“, рекао је министар саобраћаја Британске Колумбије Роб Флеминг. Министар безбедности Мајк Фајнворт оценио је како „нема сумње“ да је олуја повезана са климатским променама. Пре десетак дана Ванкувером је такође протутњао и торнадо, први пут за више од пет деценија. Предраг станује у центру Ричмонда и каже да „није ни осетио невреме“.

„Већи део града је остао без струје зато што је олуја оборила дрвеће, па смо супруга и ја подигли кеш, који никада не користимо, за случај да банкомати престану да раде услед нестанка струје. „Купили смо и двадесетак конзерви за сваки случај“, наводи. Додаје да тренутно нема гужви у супермаркетима у његовом месту. Тамо су школе и даље отворене, па његови син и ћерка похађају наставу, док су у мањим градовима у околини Ванкувера због олује и поплава затворене. „Добили смо имејл од директора основне школе, да деца понесу ствари за пресвлачење, ако се буду наквасили да имају“, каже Предраг. Долазило је и до повременог нестанка струје, али панике међу локалним становништвом није било, додаје.

Потресни призори поплава у Немачкој и Белгији
Кад се вода повукла у Немачкој: „Мој град изгледа као бојно поље“
Смртоносни торнадо опустошио чешка села
Његова суграђанка у Канади Марија Ђукелић каже да су улице Ричмонда биле прекривене водом, а да је због јаког ветра и немирног мора лука била затворена што је отежало снабдевање храном.

„Ванкувер је одсечен од остатка Британске Колумбије јер су се активирала клизишта и однела путеве“, каже Марија за ББЦ на српском. Међу најтеже погођеним градовима је Аботсфорд, покрајински центар индустрије млечних производа. „Многе животиње су угрожене“, тврди Марија. Званичници су позвали становнике да не паниче и не купују превише хране из „обзира према комшијама“, преноси канадски јавни сервис ЦБЦ. „У приправности смо иако је киша стала зато што се најављују нове падавине“, наводи Марија. Поплаве су покренуле и клизишта, па су спасилачки хеликоптери послати у близину града Агасиса по око 300 људи који су остали заробљени на одсеченом делу ауто-пута.

Спасавање крава,
(Фото: The Guardian)

Петер Ржажевски, 41, живи у Бурнабију, Британска Колумбија, са супругом Карином и два пса. Али пар је од недеље заглављен у руралном граду Хоуп после посете породици у Лејк Кантри. Спавали су у колима у недељу и понедељак увече пре него што су уторак увече провели у подруму цркве, а среду увече у једном дому. „Кад смо стигли у Хоуп био је мркли мрак, нигде светла, струја је нестала. „Паркирали смо се испод надстрешнице код једне од пумпи и преноћили. Било је много аутомобила, много људи је спавало у колима.

„Било је као Армагедон“, рекао је Ржажевски за ББЦ. Господин Рзажевски се нада да ће аутопут 7 остати отворен довољно дуго да им омогући да се врате кући. У Канади пронађена нова масовна гробница староседалаца у бившој школи

Мистерија госпођице В: Канађанка у српској војсци у Првом светском рату Даброви угасили интернет у Канади Ванредно стање проглашено је у Британској Колумбији у среду. Џон Хорган, премијер ове покрајине, изјавио је на конференцији за новинаре да је ова хитна наредба ступила на снагу у подне по локалном времену. „Ови догађаји постају све учесталији због климатских промена изазваних људским фактором“, додао је. Канадски новинари су питали министра безбедности Мајка Фајнворта зашто није употребљен систем за рано узбуњивање који провинција има и стално га тестира.

Министар је одговорио да се огласио аларм за узбуну од поплава и да је било „много посла“. Ни у Чиливаку где живи Зринко, ни у Ричмонду где живи Предраг, надлежни нису дали никакве инструкције становништву, тврде њих двојица. Зринко каже да је у Чиливаку после четири кишна дана наишло „лепо и сунчано“ време, али су и даље сви путеви поплављени, као и прилаз граду. Додаје да су све улице затворене до Аботсфорда на западу, док су према истоку три аутопута уништена, као железница. „Тако да нема путничког промета, а и гранични прелаз код Сумаса за Сједињене Америчке Државе, као и првих 80 километара ка југу, у америчкој држави Вашингтон, све је поплављено“, наводи Зринко. Верује да ће за неколико дана пут према Ванкуверу бити проходан, док ће се према истоку саобраћај, оцењује, успоставити кроз пар недеља.

Поплаве,
(Фото: DW)

Лука у Ванкуверу – највећа у Канади, била је принуђена да затвори све железничке прилазе због поплава и клизишта, обуставивши испоруке хране, горива и друге робе. Кроз луку свакодневно прође терет у вредности од око 390 милиона евра, пренела је агенција Ројтерс. Из предострожности су на том подручју искључени и цевоводи за гориво. Британска Колумбија се летос суочила и са топлотним таласом који је однео више од 500 живота и шумским пожарима који су уништили читав град.

Извор: ББЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *