ФИБА и Евролига се мире: Србија јача у трци за СП?
2. октобра, 2021.
Продале се „Вијести“, хоће ли УРА сад постати права странка
3. октобра, 2021.
Прикажи све

Америка потапа Европску унију на Балкану

Једини притисак који је могућ је од стране САД" (Фото: infomediabalkan.com)

Европска унија је показала да није политички јака да држи ствари под контролом на свом терену па је за очекивати да ту контролу преузме Америка, мишљење је Стевице Деђанског, директора Центра за развој међународне сарадње. Данијел Игрец, међународни стручњак из Словеније, сматра да је ЕУ одувијек била продужена рука Америке, те изненађења нема.

Габријел Ескобар (Фото: rs.n1info.com)

Позван или не, тек специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар појавио се у Бриселу током разговора Београда и Приштине сазваних поводом кризе на сјеверу Косова. Ескобар се састао са обје делегације, као и са европски посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком. Том приликом није се позабавио само косовским питањем већ и Босном и Херцеговином.

ЕУ губи моћ, Америка преузима кормило

На питање да ли ово води ка америчком „пoтапању“ ЕУ на Балкану и хоће ли Габријел Ескобар постати важнији и од Мирослава Лајчака, и од комесара за проширење ЕУ, посебно сада кад је ЕУ одустаје од чланства балканских земаља Стевица Деђански каже да Америка очигледно жели да поново преузме кормило на Балкану, а који јој је крајњи циљ и зашто то жели баш сада тек треба видјети.

„Европска унија се показала као неспособна политичка организација, уз сву економску моћ преко које је могла да утиче на рјешавање неких питања. Међутим, разматрањем одлуке да нема чланства у ЕУ за земље из овог региона њена моћ која је иначе била слаба сада је потпуно опала. Ако томе додамо да има незадовољства и у самој ЕУ међу њеним чланицама, онда је јасно на ком нивоу је ЕУ,“ истиче Деђански.

Ескобар постаје главни играч

С друге стране, Америка је постављањем Ескобара на ову позицију, а у питању је политичар озбиљног формата који је дуже од 20 година присутан на овим просторима, показала да више нема намјеру да Европској унији препушта рјешавање проблема у региону.

„Наравно, они неће то отворено рећи али ЕУ ће им надаље бити само платформа коју ће користити за рјешавање преосталих питања гдје би се они директно мијешали. Мада је чињеница да ће се надаље све они питати,“ увјерен је Деђански.

Стевица Деђански (Фото: Standard.rs)

Из тог угла, сматра Деђански, сасвим је било очекивано да се Габријел Ескобар умијеша и у дешавања у БиХ.

Данијел Игрец, стручњак за међународно право и спољну политику из Словеније, напомиње да морамо имати у виду да ЕУ никада није водила, нити је имала самосталну спољну политику према Балкану.

ЕУ није дорасла повјереном послу

„Она је одувијек била продужена рука САД и служила је као инструмент Вашингтона у спровођењу америчких геополитичких интереса у региону, а Америка је ЕУ повјерила рјешавање кључних балканских питања. Бриселски званичници, укључујући и Лајчака, имали су улогу америчких емисара односно изасланика који су питања КиМ и Републике Српске морали да ријеше у складу са америчком спољнополитичком агендом,“ истиче Игрец.

Када се, међутим, показало да ЕУ нема потребан ауторитет и капацитет да тај задатак самостално спроведе до краја, у рјешавање кључних балканских процеса морали су да се директно умијешају Американци.

„У том свијетлу посматрам и именовање Габријела Ескобара за специјалног изасланика за Балкан који је већ почео отворено да се намеће као директан учесник у преговорима око КиМ. Слична ситуација је и са Метјуом Палмером који је постао амерички изасланик за изборну реформу у БиХ и који је већ почео да намеће изборна правила која би умањила утицај конститутивних народа, а прије свега Срба на избор власти на нивоу БиХ,“ објашњава саговорник Спутњика..

Америка жели да Балкан реши што прије

Разлог за овај повећани и директнији ангажман САД Игрец види у промјени геополитичких прилика у свијету, посебно у погледу заоштравања односа између Америке и Кине.

Данијел Игрец (Фото: Принтскрин/Српска странка Заветници)

„Вашингтон је свјестан да му предстоји озбиљан фронт политичке, економске, па и могуће војне конфронтације са Пекингом и зато сада жури да што прије заврши посао на Балкану и затвори сва отворена питања у овом дијелу Европе. САД нам свакако не нуде никакву шаргарепу. Једино што од њих можемо да очекујемо јесте штап, и то у виду уцјена и ултиматума,“ уверен је овај експерт.

„Сматрам“, закључује Игрец, „да ће Србија убудуће бити изложена још жешћим притисцима администрације Џозефа Бајдена која ће путем ангажмана Ескобара и Палмера покушати од Београда да изнуди пуно тога, и де јуре признање тзв. Косова, и да га приволи на одређени вид ревизије Дејтонског уговора која би за циљ имала додатно умањивање надлежности Републике Српске и централизацију власти у БиХ“.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *