Премијер којег изгледа мрзи да влада
3. септембра, 2021.
Амерички ФЕД и свјетска банка
3. септембра, 2021.
Прикажи све

Амерички технолошки џинови лобирају у ЕУ

Седиште Гугла, (Фото: Архива)

 

(Бета) – Компаније Гугл, Фејсбук и Мајкрософт највише троше на лобирање у борби против нових, оштрих закона ЕУ чији је циљ ограничавање моћи америчких технолошких џинова, показала је нова студија.

Такви напори требало би да буду упозорење и позив креаторима политике ЕУ да додатно побољшају нацрте закона и правила о лобирању, упозорава се у студији група Опсерваторија корпоративне Европе и ЛобиКонтрол.

Након што је извештај тих група открио да су представници технолошких компанија “превише заступљени” у разговорима о предлозима кључних дигиталних правила, из Европске комисије су саопштили да они не прате састанке лобиста са званичницима ЕУ.

“Комисија је отворена за састанке са свима који желе с нама да разговарају. Комисија не контролише и неће контролисати ко тражи састанке, ни колико често. Такође није на Комисији да објашњава или коментарише стратегије лобирања различитих компанија и представника интереса”, рекао је за ЕУРАЦТИВ портпарол ЕК.

Према студији, званичници Комисије су се радећи на предлозима Закона о дигиталним услугама (ДСА) и Закона о дигиталном тржишту (ДМА) састајали са представницима технолошких компанија готово четири пута чешће него са представницима цивилног друштва.

За ЕУ су предлози ДСА и ДМА кључни за регулисање дигиталне економије.

Како преноси ЕУРАЦТИВ, Комисија је саопштила да је у вези дигиталног пакета имала 132 састанка са приватним компанијама и 70 са трговинским удуржењима. Са невладиним сектором, потрошачким организацијама и синдикатима званичници Комисије одржали су 52 састанка.

Потрошња технолошког сектора за лобирање надмашује потрошњу фармацеутских компанија, индустрије фосилног горива, финансијског и хемијског сектора који су некада доминирали лобирањем, наводи се у извештају.

“Растућа моћ лобирања дигиталне и индустрије високе технологије у целини одражава његову огромну и растућу улогу у друштву”, истиче се.

Како се додаје, то што платформе користе ту моћ да се у дебати о новим правилима за дигиталне платформе њихов глас боље чује од гласова критичара, представља разлог за бригу.

Истраживање је показало да 612 компанија, група и удружења троши више од 97 милиона евра годишње лобирајући за политике дигиталне економије ЕУ. То су подаци које су компаније доставиле ЕУ Регистру транспарентности до средине јуна.

Предводи Гугл са 5,75 милиона евра а следе Фејсбук са 5,5 милиона, Мајкрософт са 5,25 милиона, Епл са 3,5 милиона, Хуавеј технолоџис са три милиона и Амазон са 2,75 милиона, наводи се у студији.

У студији се указује и на улогу трговинских и пословних удружења, тинк тенкова, чак и политичких партија у промовисању наратива технолошких компанија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *