Ево од чега зависи отварање ауто-пута
25. новембра, 2021.
Немудрост и нетактичност ће вратити ДПС тамо гдје су били 30 година
25. новембра, 2021.
Прикажи све

Ајнштајнов рукопис вриједан 11,6 милиона евра

Алберт Ајнштајн, (Фото: Getty)

Код суме од 11,6 милиона евра, чекић на аукцији у Паризу ударио је о сто. Према аукцијској кући Кристи, реч је о манускрипту на 54 странице који је Алберт Ајнштајн урадио заједно са својим пријатељем и сарадником Мишелом Бесоом.

То је један од два преостала сачувана примерка настанка теорије релативитета. Аукцијска кућа наводи да је настао 1913. и 1914. у Берлину и Цириху.

Алберт Ајнштајн, (Фото: Getty)

Из Кристија су, уочи аукције, тај документ проценили на два до три милиона евра. Ради се „без сумње о највреднијем Ајнштајновом рукопису“, који је икада понуђен на некој аукцији. Рукописи физичаревих истраживачких текстова из тог времена су „изузетна реткост“.

Али, аукцијска кућа није објавила ко је на крају издвојио баснословних 11,6 милиона евра за Ајнштајнов рукопис. Аукцију је у сали пратило око 100 гледалаца.

E=mc² на папиру

Манускрипт се бави општом теоријом релативитета у којој је Ајнштајн 1905. изградио своју специјалну теорију с чувеном формулом: E=mc². Општа теорија релативитета коју је Ајнштајн објавио 1915. унела је револуцију у разумевање универзума и важних физичких феномена. Она се убраја у највеће физичке теорије 20. века.

Антисемитизам – „свеприсутни непријатељ“

На једној ранијој аукцији у Јерусалиму једно Ајнштајново писмо продато је за 55.000 долара. У писму из 1936. године Ајнштајн између осталог пише о антисемитизму у САД:

„Иако никада не поприма форму бруталних говора и акција, интензивно ради испод површине“, писао је Ајнштајн, који је тада предавао у Принстону у Њу Џерзију. „То је свеприсутни непријатељ, којег не можете ни да видите ни да осетите.“

Ајнштајн је рођен у Улму и као Јевреј морао је да бежи од нациста. Нобелову награду за физику добио је 1921. Особа којој је Ајнштајн писао писмо такође је јеврејски емигрант у САД, Аустријанац Бруно Ајзнер, којем је Ајнштајн давао упутства приликом тражења посла.

Извор: Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *